Izdvajamo
Home / Iz rada Stručnih društava / Hrvatsko društvo za kliničku farmakologiju i terapiju o formiranju cijena lijekova i pokazateljima kvalitete u bolničkim zdravstvenim ustanovama

Hrvatsko društvo za kliničku farmakologiju i terapiju o formiranju cijena lijekova i pokazateljima kvalitete u bolničkim zdravstvenim ustanovama

Hrvatsko društvo za kliničku farmakologiju i terapiju na redovnom 131. sastanku održanom u Hrvatskome liječničkom zboru raspravljalo je o formiranju cijena lijekova i pokazateljima kvalitete u bolničkim zdravstvenim ustanovama. Sastanak je otvorio predsjednik Društva prof. dr. sc. Dinko Vitezić koji je izvijestio o novostima s prethodnog sastanka te dao kratki prikaz aktivnosti društva u 2016. godini s naglaskom na održavanje Petog jadranskog i četvrtog hrvatskog kongresa farmakoekonomike i istraživanja ishoda u travnju te Focus Meeting: 3E koji se u suradnji s Europskim društvom za kliničku farmakologiju i terapiju održao u listopadu.

Dr. Slobodanka Bolanča održala je prvo predavanje pod nazivom “Fond za onkološke lijekove u Velikoj Britaniji i druge odabrane teme s 19. Europskog ISPOR kongresa”. Izdvojila je i prikazala najzanimljivija predavanja kongresa, a posebno je istaknula inicijativu Međunarodnog društva za farmakoekonomiku i istraživanje ishoda koja ima za cilj osigurati formiranje cijena lijekova sukladno nacionalnom bruto dohotku zemlje (tzv. Differential pricing).

Drugo predavanje na temu praćenja pokazatelja kvalitete u bolničkim zdravstvenim ustanovama održala je Carmen Hadžić Kostrenčić, mag. pharm. iz Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi. Istaknula je najčešće probleme s kojima se Agencija susreće prilikom pokušaja prikupljanja što kvalitetnijih podataka iz bolničkih ustanova te što se planira učiniti u budućnosti da bi se uz kvalitetne podatke zdravstvene ustanove mogle valjano procijeniti i akreditirati. Također, prikazala je i brojne primjere procjene kvalitete prema izabranim pokazateljima kvalitete (npr. smrtnost od akutnog infarkta miokarda unutar 30 dana). Nakon održanih predavanja uslijedila je konstruktivna rasprava.

About alen

x

Check Also

MULTIDISCIPLINARNI TEČAJ – ZAJEDNO DO ORALNOG ZDRAVLJA

Klinička bolnica Dubrava, Zagreb 22. svibnja 2023. godine 11.00 – 19.00 sati ...