Izdvajamo
Home / Iz rada Stručnih društava / Hrvatsko društvo za spolno prenosive bolesti: Cilj nam je povećati odaziv na cijepljenje protiv HPV-a
Sastanak Upravnog odbora Hrvatskog društva za spolno prenosive bolesti
Sastanak Upravnog odbora Hrvatskog društva za spolno prenosive bolesti

Hrvatsko društvo za spolno prenosive bolesti: Cilj nam je povećati odaziv na cijepljenje protiv HPV-a

Hrvatsko društvo za spolno prenosive bolesti Hrvatskoga liječničkog zbora održalo je sastanak Upravnog odbora u utorak, 13. prosinca 2016. godine na kojemu su raspravljali o planovima za što bolju edukaciju ključnih javnosti o prevalenciji i posljedicama te prevenciju spolno prenosivih bolesti. Predsjednik društva prof. dr. sc. Mihael Skerlev istaknuo je kako je jedan od glavnih ciljeva društva povećati informiranost o spolno prenosivim bolestima, posebice HPV-u te povećati stopu procjepljenja mladića i djevojaka protiv te vrlo opasne spolne zaraze.

Infekcija humanim papiloma virusom (HPV) najčešća je prenosiva virusna infekcija u današnje doba. Radi se o grupi virusa s više od 100 genski različitih tipova virusa koji, ovisno o tipu, uzrokuju nastanak dobroćudnih i zloćudnih promjena kože i sluznica, a više od 30 ih je spolno prenosivo. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj zaraženo oko 60 posto spolno aktivnih žena i muškaraca. Uglavnom se prenosi spolnim putem, ali može se prenijeti i izravnim dodirom s osobe na osobu. Infekcije koje uzrokuju humani papiloma virusi možemo podijeliti na kožne i genitalne.

Rak vrata maternice drugi je najčešći rak te treći uzrok smrtnosti od raka u žena. Godišnje se u svijetu dijagnosticira oko 500 000 novih slučajeva raka vrata maternice, a gotovo 300 000 žena umire od ove bolesti. U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice oboli 400 – svaki drugi dan jedna žena umre od raka vrata maternice. Iako su muškarci prenositelji HPV virusa, i sami mogu oboljeti od karcinoma uzrokovanim HPV-om.

Cijepljenje protiv HPV-a financira 59 država, a ono je uvršteno i u Nacionalni program u Hrvatskoj 2015. Godine. Ono je besplatno i dobrovoljno za djevojčice i žene, a od ove godine cjepivo je po prvi puta dostupno i za dječake. Tako se Hrvatska svrstala među šest država svijeta koja cijepi i mladiće, što je veliki napredak i stavlja nas uz bok s razvijenim zemljama u svijetu. Cjepivo je namijenjeno muškarcima i ženama u dobi od 9 godina i starijima, a najbolji učinak ima ukoliko se primijeni prije stupanja u spolne odnose.  Pojedinci koji su već zaraženi HPV-om i dalje imaju koristi od cijepljenja budući je malo vjerojatno da su bili izloženi upravo onim oblicima virusa na koje cjepivo djeluje.

 

 

About alen

x

Check Also

Official Announcement of Meeting – professional meeting of the Turkish Pediatric Society in cooperation with the Croatian Pediatric Society of CMA

This is information about the professional meeting of the Turkish Pediatric Society ...