Izdvajamo
Home / Iz rada Stručnih društava / Konferencija za medije “Učestalost pretilosti i dijabetesa u djece do 2025. godine”
Doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender
Doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender

Konferencija za medije “Učestalost pretilosti i dijabetesa u djece do 2025. godine”

U Hrvatskom liječničkom zboru u četvrtak, 10. studenoga 2016. godine, održana je konferencija za medije posvećena predviđenom porastu djece s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću. Povrh toga, istaknute su aktivnosti kojima se želi prevenirati pretilost, kao i razvoj kroničnih nezaraznih bolesti.

Tom su prigodom predstavljene zabrinjavajuće projekcije trendova u zdravlju do 2025. godine. Podaci objavljeni u časopisu Pediatric Obesity ukazuju na to da broj djece, ali i odraslih,  oboljelih od prekomjerne tjelesne mase i pretilosti će kontinuirano rasti. Nadalje, predviđa se i porast popratnih kroničnih nezaraznih bolesti poput dijabetesa tipa 2, koje su usko povezane s prekomjernom tjelesnom masom i pretilošću.

Prema najnovijim istraživanjima, ako se trendovi iz 2010. godine nastave, do 2025. godine svaka peta odrasla osoba bit će pretila. Nadalje, 268 milijuna djece će imati prekomjernu tjelesnu masu, a 91 milijun bit će pretilo. U pretile djece uočava se niz endokrinoloških i metaboličkih poremećaja koji rezultiraju razvojem kroničnih nezaraznih bolesti. Upravo te bolesti javljaju se sve češće u dječjoj i adolescentskoj dobi. Endokrinološke komplikacije koje se najčešće javljaju su inzulinska rezistencija i dijabetes melitus tipa 2 za koje se pretilost smatra značajnim čimbenikom rizika za razvoj, tijek, ali i liječenje. Do 2025. godine predviđa se da će 12 milijuna djece,  s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilosti, imat oslabljenu toleranciju glukoze i 4 milijuna djece dijabetes tipa 2.

Prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, napomenuo kako bismo učinkovito spriječili porast oboljelih od pretilosti i dijabetesa tipa 2, što su jedni od ključnih ciljeva Global Action Plan for Prevetion and Control of NCDs 2013-2020 (Svjetska zdravstvena organizacija, eng.WHO), potrebno je započeti s preventivnim aktivnostima u najranijoj dobi i pritom uključiti cijelu zajednicu.

Prof. dr. sc. Željko Krznarić

Prof. dr. sc. Željko Krznarić

Povezanost pretilosti i razvoja dijabetesa tipa 2 te njihov utjecaj na Hrvatsku, ali i na cijeli svijet, dodatno je pojasnila Davorka Herman-Mahečić, dr. med., endokrinolog s KBC Sestre milosrdnice. U svom izlaganju ukazala je na to da je debljina kompleksna i složena bolest i pojasnila zašto je došlo do porasta oboljelih u svijetu. Povrh toga, upozorila je kako upravo ta bolest pridonosi smanjenom očekivanom trajanju života zbog povećanog rizika od razvoja drugih popratnih bolesti poput dijabetesa tipa 2.

Kako bismo osvijestili važnost i ulogu pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti po zdravlje te tako zdravijim životnim izborima prevenirali razvoj kroničnih nezaraznih bolesti, važno je educirati se. Program PETICA-igrom do zdravlja učenike educira o važnosti zdravijih životnih izbora. Putem predavanja i kreativnih radionica, ali i različitih kampanja i događanja, uključujemo djecu i njihove roditelje te ciljanim porukama pridonosimo promjeni njihovih stavova, znanja, ali i navika. No, kako bismo prevenirali pretilost, zajednica, također, mora djelovati. „Edukacija o pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti više se ne događa isključivo unutar obitelji, već veliku ulogu imaju i obrazovne ustanove, javni sektor i mediji, ali i sama prehrambena industrija. Znanstveno je dokazano da mediji imaju moć u oblikovanju prehrambenih navika djece i adolescenata te ih jednako učinkovito mogu „odgojiti“ sklonosti zdravim navikama, kao i nezdravim izborima“, istaknula je znanstvena koordinatorica programa PETICA-igrom do zdravlja, doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender .

Dr. Davorka Herman-Mahečić

Dr. Davorka Herman-Mahečić

Primjer potpore zajednice u aktivnostima za suzbijanje pretilosti jest Novo Nordisk Hrvatska koji je zajedno s PETICA-igrom do zdravlja, opremio dvorane s novih 644 sportska rekvizita. Time je osigurana kontinuirana tjelovježba s različitim i zabavnim rekvizitima 1674 učenika u 16 zagrebačkih osnovnih škola.„ Zahvaljujući podršci Novo Nordisk Hrvatska stvorili smo preduvjete da učenici mogu uživati u tjelesnoj aktivnosti putem novih vježbi i rekvizita. Smatramo da će ih to dodatno potaknuli na tjelesnu aktivnost i u svakodnevnom životu. Školama su osigurani upravo oni rekviziti koji su im najpotrebniji te koji će im pomoći da obogate satove Tjelesne i zdravstvene kulture. Zdrave životne navike treba stvarati od malih nogu kako bismo prevenirali razvoj pretilosti, ali i dijabetesa tipa 2. Opremanjem sportskih dvorana napravili smo mali, ali važan korak ka zdravijoj budućnosti učenika“, zaključila je voditeljica programa Sara Cobal, mag. nutr.

About alen

x

Check Also

Official Announcement of Meeting – professional meeting of the Turkish Pediatric Society in cooperation with the Croatian Pediatric Society of CMA

This is information about the professional meeting of the Turkish Pediatric Society ...