Izdvajamo
Home / Iz rada Stručnih društava / Najčešća otrovanja u 2016. godini

Najčešća otrovanja u 2016. godini

Profesionalna otrovanja zabilježena u Centru za kontrolu otrovanja tijekom 2016. godine naziv je predavanja koje je održala Zrinka Franić, dr. med., iz Centra za kontrolu otrovanja pri Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada u organizaciji Hrvatskog društva za medicinu rada HLZ-a.

Tijekom 2016. godine Centar je zaprimio 1 898 poziva, od čega čak 47 slučajeva sumnje na profesionalna otrovanja. „Kao najčešće uzroke otrovanja te iste godine na prvom mjestu zamjećujemo organska otapala, slijede plinovi i dimovi, zatim kiseline i lužine, pesticidi, metali, lijekovi te dezinficijensi. Teški simptomi otrovanja zabilježeni su u 15 posto slučajeva, dok blagi simptomi otrovanja prevladavaju u 75 posto slučajeva“, istaknula je dr. Zrinka Franić.
„Ljudi su se najčešće otrovali udisanjem ili doticajem sa štetnim tvarima“, nadodala je dr. Franić.

Kod najčešćeg uzroka otrovanja, organskih otapala, zabilježeno je nekoliko slučajeva otrovanja na radnom mjestu – ingestija manje količine nafte i inhalacija para naftnih derivata radnika na benzinskim crpkama, inhalacija boja i lakova, kontaminacija kože i očiju smolom na osnovi stirena i akrilatnim lakom.

Inhalacija dimova od zavarivanja, izloženost suzavcu i otrovanje ugljičnim monoksidom iz neispravnih peći najčešći su slučajevi otrovanja u skupini plinova i dimova uz razvoj blagih općih simptoma kao što su glavobolja vrtoglavica i bol u mišićima.
„Nepropisna zaštitna sredstva, zaboravljanje stavljanja zaštitne opreme i nepropisno rukovanje štetnim tvarima dovodi do otrovanja. Mjere zaštite na radnim mjestima vrlo su bitan dio sprečavanja neželjenih posljedica i treba ih shvaćati ozbiljno“, zaključuje dr. Franić.

About alen

x

Check Also

MULTIDISCIPLINARNI TEČAJ – ZAJEDNO DO ORALNOG ZDRAVLJA

Klinička bolnica Dubrava, Zagreb 22. svibnja 2023. godine 11.00 – 19.00 sati ...