Izdvajamo
Home / Iz rada Stručnih društava / Obilježavanje 20 godina Škole psihoterapije psihoza u Hrvatskoj
Obilježavanje 20 godina Škole psihoterapije psihoza u Hrvatskome liječničkom zboru
Obilježavanje 20 godina Škole psihoterapije psihoza u Hrvatskome liječničkom zboru

Obilježavanje 20 godina Škole psihoterapije psihoza u Hrvatskoj

Škola psihoterapije psihoza održava se u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku već 20 godina uz sudjelovanje ne samo hrvatskih, nego i stručnjaka iz cijelog svijeta. Zahvaljujući toj Školi hrvatski psihijatri i psiholozi koji se bave psihoterapijom dolaze u kontakt s vrhunskim dostignućima na području psihološkog pristupa u liječenju osoba s psihotičnim poremećajima.

Povodom obilježavanja rada Škole koju su osnovali i koju vode prof. dr. sc. Slađana Štrkalj Ivezić i prof. dr. sc. Ivan Urlić održan je stručni sastanak u Hrvatskome liječničkom zboru. Sastanak su organizirali Hrvatsko društvo za psihoterapiju, psihosocijalne metode i ranu intervenciju kod psihotičnih poremećaja (ISPS Croatia), Hrvatsko društvo za kliničku psihijatriju te Institut za grupnu analizu, a uz auspicij Akademije medicinskih znanosti Hrvatske. U obilježavanju 20-godišnje aktivnosti Škole sudjelovao je prof. dr. sc. Eduard Klain, dugogodišnji organizator edukacija iz grupne analize i grupne psihoterapije koje se primjenjuju u psihijatrijskim bolnicama u Hrvatskoj. Prof. dr. sc. Ivan Urlić po vodećim je temama predstavio rad Škole tijekom 20 godina, prof. dr. sc. Slađana Štrkalj Ivezić u svom je predavanju iznijela najnovija saznanja o učinkovitosti terapijskog saveza na ishod liječenja i govorila o važnosti terapijskog odnosa s oboljelima od psihoze kao važnog terapijskog agensa za oporavak od bolesti. Doc. dr. sc. Branka Restek-Petrović (predsjednica ISPS Croatia) koja sa suradnicima u Psihijatrijskoj bolnici „Sv.Ivan“ uspješno organizira grupnu psihoterapiju u okviru sveobuhvatnog liječenja osoba s psihozom iznijela je pozitivno iskustvo grupnog psihoterapijskog rada i prikazala modifikaciju grupne analitičke tehnike u radu s oboljelima od psihoze. Rezultati novijih istraživanja pokazuju da individualni i grupni psihoterapijski pristup daje dobre rezultate te da bi trebao biti dostupan većem broju pacijenata koji se liječe zbog psihotičnih poremećaja.

„Rad Škole inspirirao je kolege iz nama susjednih zemalja da osnuju ISPS Slovenija, ISPS Grčka i ISPS Italija. Naša Škola jedna je od najstarijih stručnih manifestacija takve vrste u svijetu. Nadamo se da će u narednim godinama ostvarivati sve veći odjek u novim naraštajima naših psihijatara“ zaključili su organizatori.

Prof. dr. sc. Ivan Urlić
Prof. dr. sc. Slađana Štrkalj-Ivezić

About alen

x

Check Also

MULTIDISCIPLINARNI TEČAJ – ZAJEDNO DO ORALNOG ZDRAVLJA

Klinička bolnica Dubrava, Zagreb 22. svibnja 2023. godine 11.00 – 19.00 sati ...