Izdvajamo
Home / Iz rada Stručnih društava / Obilježen Ljubičasti dan kao oblik pružanja podrške i solidarnosti osobama s epilepsijom

Obilježen Ljubičasti dan kao oblik pružanja podrške i solidarnosti osobama s epilepsijom

Ljubičasti dan („Purple Day“) – dan pružanja podrške i solidarnosti osobama s epilepsijom obilježava se u svijetu 26. ožujka od 2008. godine, a u Hrvatskoj od 2010. godine. Ovaj dan službeno je proglašen najutjecajnijim danom posvećenim podizanju svjesnosti o epilepsiji.

Ove su godine povodom Ljubičastog dana u Hrvatskoj održane brojne aktivnosti s ciljem edukacije javnosti, destigmatizacije epilepsije i boljeg razumijevanja bolesti u organizaciji Hrvatske udruge za epilepsiju, Hrvatske lige protiv epilepsije, Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za epilepsiju, Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za preoperativnu obradu bolesnika s farmakorezistentnom epilepsijom, Hrvatskog društva za EEG i kliničku neurofiziologiju HLZ-a te Odjela za dječju neurologiju Klinike za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice.

Dodatno, liječnici Centra za epilepsiju Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb te Hrvatske udruge za epilepsiju izdali su edukativnu knjižicu „Život s epilepsijom“, kako bi pomogli oboljelima i njihovim bližnjima u razumijevanju tegoba s kojima se svakodnevno susreću. Središnja manifestacija pod nazivom „Bicikliraj za epilepsiju!“ odvijala se u nedjelju 26. ožujka 2017. godine, pod pokroviteljstvom gospodina Milana Bandića, gradonačelnika Grada Zagreba, na Europskom trgu u Zagrebu te povorkom biciklista koja se kretala užim centrom grada.

U periodu oko Ljubičastog dana, kao i prethodnih godina, održani su prigodni sadržaji u Dječjem vrtiću „Markuševec“ te predavanja u zagrebačkim školama (OŠ Grofa Janka Draškovića, OŠ Josipa Jurja Strossmayera, OŠ Lotrščak, OŠ Pavao Belas, OŠ Prekvršje, OŠ Šestine, Salezijanskoj osnovnoj školi, IX. gimnaziji i Školi za primalje). Sve akcije su bile prigodno medijski popraćene.

Na svečanosti obilježavanja Ljubičastog dana u KBC-u Zagreb 27. ožujka 2017. javnu potporu oboljelima pružili su dr. sc. Ružica Palić Kramarić, pomoćnica ministra zdravstva RH, dr. Ivana Portolan Pajić, izaslanica gradonačelnika grada Zagreba, prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za područje kvalitete zdravstvene zaštite i nadzor KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, Marija Orlić-Šumić, magistra sestrinstva/MNS, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, prof. dr. sc. Zdravka Poljaković, v.d. predstojnice Klinike za neurologiju i prof. dr. sc. Željka Petelin Gadže, zamjenica voditelja Referentnog centra Ministarstva zdravstva za epilepsiju.

Svečanom obilježavanju prisustvovalo je oko 150 sudionika (zaposlenika, posjetitelja i pacijenata), a poruku da se s epilepsijom može kvalitetno živjeti javnosti je poslala pacijentica Eleonora Kralj Hezonja, koja je za ovu priliku, zajedno sa svojom obitelji, doputovala iz Dubrovnika. Nakon svečane manifestacije u biblioteci Klinike za neurologiju održano je savjetovalište za bolesnike s epilepsijom na kojem su na mnoga pitanja odgovarali Vladimira Ivanković, dipl. ing. socijalnog rada, voditeljica Službe za socijalni rad KBC-a Zagreb i liječnici Referentnog centra za epilepsiju.

 

prof. dr.sc. Željka Petelin Gadže, dr.med., spec. neurolog

Hrvatsko društvo za EEG i kliničku neurofiziologiju HLZ

Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za epilepsiju

Klinika za neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KBC Zagreb

About alen

x

Check Also

Fundamentals of Inherited Cardiac Arrhythmias – Join us on October 7, 2023 Zagreb, Croatia

https://www.eventcreate.com/e/inherited-arrhythmia-symposium