Izdvajamo
Home / Iz rada Stručnih društava / Obilježena 40. godišnjica rada Hrvatskog društva za oralnu kirurgiju

Obilježena 40. godišnjica rada Hrvatskog društva za oralnu kirurgiju

U velikoj dvorani Hrvatskoga liječničkog zbora u subotu, 7. ožujka, održan je prvi ovogodišnji sastanak Hrvatskog društva za dječju ortopediju. Skup je otvorio i nazočnima zaželio dobrodošlicu predsjednik društva doc. dr. sc. Tomislav Đapić, dr. med., a teme skupa bile su koštano zglobne infekcije i modulacija rasta. Sastanak je bio poseban i po tome što vrlo rijetko prisustvuju interkontinentalni gosti, a danas su nazočni imali priliku poslušati zanimljivo predavanje koje je održao prof. dr. Ashok N. Johari iz Children’s Orthopaedic Centre, Mumbai.

Prof. dr. Johari nacionalni je delegat i predsjednik Međunarodnog društva za ortopediju i traumatologiju (SICOT) te je glavni urednik časopisa Journal of Paediatric Orthopaedics B. Uvaženi je gost skrenuo pozornost na to da je indijska medicina u velikom usponu i vrlo je kompetitivna medicinama u ostatku svijeta. Indijski su liječnici vrlo cijenjeni diljem svijeta i prepoznati su kao vrhunski stručnjaci. U prilog tome ide i činjenica da se vrlo velika količina lijekova, instrumenata i ostalih medicinskih proizvoda proizvodi upravo u Indiji. U svojim predavanjima prepunima slika i primjera iz dugogodišnjeg iskustva, prof. dr. Johari osvrnuo se na probleme septičkog artritisa i modulaciju rasta te predstavio moguća medicinska rješenja.

Osim gosta predavača iz Indije, predavanje na temu „Koštane infekcije kod novorođenčadi uzrokovane streptokokom agalacticae“ održala je Karin Schara, dr. med. iz Univerzitetnog kliničnog centra, Ljubljana. U svom je predavanju, dr. Schara predstavila provedeno istraživanje među novorođenčadi koje je pokazalo povezanost između streptokoka agalacticae i koštanih infekcija. U drugom dijelu sastanka nazočnima su prikazane prezentacije na temu „Osteomijelitis i septički artritis u novorođenčadi“ dr. sc. Davora Bojića, dr. med., Marijane Šimić, dr. med. i prim. dr. sc. Gordane Miličić, dr. med., zatim predavanje „Autoinflamatorne bolesti kostiju“ doc. dr. sc. Marije Jelušić, dr. med., Marijana Frkovića, dr. med. i Ive Rukavine, dr. med. te „Osteomijelitis zdjelice u djece i adolescenata“ doc. dr. sc. Tomislava Đapića, dr. med. i dr. sc. Igora Šmigoveca, dr. med.

Osim slušanja zanimljivih predavanja, publika je aktivno sudjelovala raspravljajući s predavačima izmjenjujući iskustva i prakse iz svakodnevnog rada.

x

Check Also

POZIV NA PREDAVANJE  u organizaciji HDUL HLZ – NOVOSTI  U  LIJEČENJU  OBOLJELIH  OD  ŠEĆERNE  BOLESTI – 03.10.2023. U 17.30H

POZIV NA PREDAVANJE  u organizaciji HDUL-a, u utorak , 3. listopada, u ...