Izdvajamo
Home / Iz rada Stručnih društava / Održan 25. ESPEN tečaj „Clinical Nutrition and Metabolic Care“ u Zagrebu

Održan 25. ESPEN tečaj „Clinical Nutrition and Metabolic Care“ u Zagrebu

Hrvatska je bila organizator 25. ESPEN tečaja „Clinical Nutrition and Metabolic Care“ u Zagrebu, od 5. do 10. listopada 2018. godine. Hrvatsko društvo za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora organizirao je spomenuti međunarodni tečaj te privukao sudionike iz svih krajeva svijeta. Ovaj tečaj, globalnog, multietničkog i multikulturnog karaktera, potvrdio je svoju kvalitetu te izvrsnost time što je privukao 100 sudionika iz 26 zemalja (Mađarska, Tajland, Latvija, Austrija, Italija, Južna Koreja, Egipat, Indija, Poljska, Finska, Slovenija, Turska, Bugarska, Litva, Grčka, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Republika Makedonija, Rumunjska, Cipar, Francuska, Estonija i Hrvatska) i predavače iz 13 zemalja (Francuska, Italija, Njemačka, Švicarska, Grčka, Poljska, Latvija, Austrija, Srbija, Bugarska, Velika Britanija, Slovenija i Hrvatska). Brojnost sudionika jasan je pokazatelj porasta interesa za kliničkom prehranom kao znanošću koja zauzima svoje zasluženo mjesto u medicini, ali i rastućeg ugleda European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN).
U sklopu ESPEN tečaja sudionici su imali priliku sudjelovati u više od 25 predavanje koja su sadržavala najnovija saznanja na području kliničke prehrane i metaboličkog zbrinjavanja primjenjiva u svakodnevnoj praksi. Nadalje, sudjelovali su u LLL tečaju s posebnim fokusom na enteralnu i parenteralnu prehranu.
Kvaliteta, ali i vrijednost ovog ESPEN tečaja, ujedno je potvrđena različitim radionicama, prezentacijama slučaja iz prakse i raspravama u kojima su sudjelovali predavači, ali i sami sudionici. Time je osigurano aktivno sudjelovanje te razmjena bogatih iskustava svih sudionika tečaja. Povrh toga, ovaj tečaj osigurao je razmjenu ideja, a i time pridonio razvoju potencijalnih, budućih projekata usmjerenih ka daljnjem razvoju kliničke prehrane i njene šire primjene u svim sferama zdravstvenog sustava. Upravo edukacijom liječnika, nutricionista, farmaceuta i podizanjem svijesti o važnosti kliničke prehrane i adekvatnog te pravovremenog metaboličkog zbrinjavanja 25. ESPEN-ov tečaj osigurao je i pridonio stvaranju preduvjeta za postizanje adekvatne nutritivne skrbi bolesnika diljem svijeta.

Slika 1. Sudionici 25. ESPEN tečaja „Clinical Nutrition and Metabolic Care“

Slika 2. ESPEN radionica povezana uz parenteralnu prehranu

Slika 3. Organizacijski odbor 25.ESPEN tečaja „Clinical Nutrition and Metabolic Care“

x

Check Also

Official Announcement of Meeting – professional meeting of the Turkish Pediatric Society in cooperation with the Croatian Pediatric Society of CMA

This is information about the professional meeting of the Turkish Pediatric Society ...