Izdvajamo
Home / Iz rada Stručnih društava / Održan peti stručni sastanak Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi

Održan peti stručni sastanak Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi

U Hrvatskome liječničkom zboru u utorak, 24. ožujka, održan je peti stručni sastanak Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi koji je bio posvećen pravovremenom dijagnosticiranju i pravilnom liječenju demencije. Skup je otvorio predsjednik Društva, prof. dr. sc. Ninoslav Mimica koji je skrenuo pozornost na činjenicu da se svake četiri sekunde pojavi novi slučaj demencije u svijetu, dok se u Hrvatskoj takav slučaj pojavi svaka tri sata. Prema procjeni stručnjaka, do 2050. godine na svijetu će trećina ljudi biti starija od 65 godina čime će se pojaviti epidemija demencija, mahom Alzheimerovog tipa.

Prof. dr. sc. Ninoslav Mimica predstavio je pozitivne pomake u liječenju demencije te naglasio kako je Svjetska zdravstvena organizacija upravo ovu bolest prepoznala kao jedan od svjetskih javno-zdravstvenih prioriteta 21. stoljeća. Da ni Hrvatska ne zaostaje u podizanju svijesti o ovom sve raširenijem svjetskom problemu dokaz tomu su brojni kongresi, sastanci, stručni skupovi na temu Alzheimerove demencije. U prilog i činjenica da je kod nas čak šest registriranih lijekova za Alzheimerovu bolest, a testira se još oko 100 potencijalnih antidementiva. Demencija, koju najčešće uzrokuje Alzheimerova bolest, prepoznata je kao teška i neizlječiva bolest od koje boluje 40 milijuna osoba diljem svijeta, a više od 80 tisuća osoba samo u Hrvatskoj. Iako neizlječiva, bolest se može staviti pod kontrolu i omogućiti oboljelim osobama kvalitetniji život i potrebnu skrb.

Upravo na to osvrnula se dr. sc. Paola Presečki u predavanju „Alzheimerova bolest i distres njegovatelja“. Istaknula je važnu ulogu njegovatelja oboljelih osoba, njihovo izrazito stresno zanimanje i potrebu za potporom koja vodi do značajnih poboljšanja skrbi za oboljele. Prema dostupnim podacima gotovo 60 posto skrbnika razvije neki oblik zdravstvenog ili psihičkog problema kao direktnu posljedicu skrbi o oboljeloj osobi, a više od 50 posto ih je depresivno jer se ne znaju nositi s bolešću ukućanina. Potpora njegovatelja osoba s demencijom vrlo je bitna i uključuje informacije o pomoći, o razumijevanju, poduku o vještinama, pomoć o skrbi i slično.

U Hrvatskoj se 1. listopada obilježava Međunarodni dan starijih osoba kojim se želi naglasiti važnost zaštite osoba treće životne dobi. Prepoznavanje i rano dijagnosticiranje, pravovremeno i kontinuirano liječenje, kvalitetna zdravstvena i socijalna skrb imaju za cilj poboljšati kvalitetu života oboljele osobe i njegovatelja. Također tu je stalno prisutna i borba protiv stigmatizacije oboljelih osoba kako bi se bolje razumjelo i prihvatilo oboljele i njihove njegovatelje. Upravo zbog toga postoji preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da svaka zemlja članica, pa tako i Hrvatska, izradi nacionalni plan borbe protiv Alzheimerove bolesti.

x

Check Also

MULTIDISCIPLINARNI TEČAJ – ZAJEDNO DO ORALNOG ZDRAVLJA

Klinička bolnica Dubrava, Zagreb 22. svibnja 2023. godine 11.00 – 19.00 sati ...