Izdvajamo
Home / Iz rada Stručnih društava / Održan seminar “Djeca sa šećernom bolešću u odgojno-obrazovnim ustanovama” u Hrvatskom liječničkom zboru

Održan seminar “Djeca sa šećernom bolešću u odgojno-obrazovnim ustanovama” u Hrvatskom liječničkom zboru

U organizaciji Hrvatskog društva za pedijatrijsku endokrinologiju i dijabetologiju Hrvatskoga liječničkog zbora i Društva “Veliki za male sa šećernom bolešću”, 19. ožujka održan je seminar pod nazivom “Djeca sa šećernom bolešću u odgojno-obrazovnim ustanovama”. Brojni prosvjetni i zdravstveni djelatnici, ali i svi ostali zainteresirani educirali su se o ovoj sve učestalijoj bolesti, načinima kontrole i regulacije, pravilnoj prehrani i zbrinjavanju djece oboljele od šećerne bolesti u vrtićima i školama.

Seminar je otvoren predavanjem prim. mr. sc. Jasenke Ille pod nazivom „Osnovne preporuke za zbrinjavanje dijabetesa“ kojim je sve prisutne uvela u tematiku, pojasnila osnovne karakteristike šećerne bolesti, upozorila na opasnost od hipoglikemije i predstavila načine kako je prepoznati te dala upute odgajateljima i nastavnicima kako se ponašati i nositi s djecom oboljelom od šećerne bolesti. Nakon opsežnog i edukativnog uvoda u temu, u predavanju Jasne Radanović, bacc. med. techn. doznali smo o zdravoj prehrani oboljelih od šećerne bolesti, kakvi bi obroci trebali biti te koje nutritivne vrijednosti namirnica zadovoljavaju osnovne potrebe oboljelih osoba. Pojasnila nam je kako ograničenja u prehrani zapravo i nema, no najvažnije je obratiti pozornost na kalorijsku vrijednost obroka, izbjegavati nepotrebne šećere i masti te redovito pratiti razinu glukoze u krvi kako bi tome mogli prilagoditi obroke.

Dr. sc. Marina Grubić s psihološke nam je strane pojasnila kako se odnositi prema djetetu sa šećernom bolešću te naglasila da ih se treba tretirati kao i sve druge učenike, ali ipak moramo imati obzira prema njihovim potrebama, primjerice mjerenje šećera u krvi tokom nastave, učestaliji obroci i slično. Nazočni su imali priliku i čuti osobna iskustva oboljelog učenika koji je pričao o vlastitim navikama, aktivnostima, pozitivnim i negativnim iskustvima i pravilnoj regulaciji šećerne bolesti. Na samome kraju seminara organizirana je demonstracija mjerenja šećera u krvi, načina davanja inzulina i primjene glukagona te su svi zainteresirani mogli stečeno znanje praktično prikazati.

Kontinuiranu podršku djeci s dijabetesom i njihovim roditeljima daje Društvo “Veliki za male sa šećernom bolešću” koje o šećernoj bolesti educira djecu, njihove obitelji i društvenu zajednicu, zdravstvene i prosvjetne djelatnike, prikuplja financijska sredstva za pomoć socijalno ugroženim obiteljima oboljele djece te nabavlja opremu koja poboljšava dijagnosticiranje i kontrolu šećerne bolesti. Društvo su osnovali u travnju 1997. godine roditelji, liječnici i drugi zdravstveni djelatnici s ciljem pružanja pomoći djeci i adolescentima oboljelim od šećerne bolesti, a ono danas okuplja oko 450 obitelji iz Hrvatske i BiH.

x

Check Also

POZIV NA PREDAVANJE  u organizaciji HDUL HLZ – NOVOSTI  U  LIJEČENJU  OBOLJELIH  OD  ŠEĆERNE  BOLESTI – 03.10.2023. U 17.30H

POZIV NA PREDAVANJE  u organizaciji HDUL-a, u utorak , 3. listopada, u ...