Izdvajamo
Home / Iz rada Stručnih društava / Održan simpozij „Novosti u nefrologiji, dijalizi i transplantaciji bubrega – 2015.“

Održan simpozij „Novosti u nefrologiji, dijalizi i transplantaciji bubrega – 2015.“

Povodom obilježavanja Svjetskog dana bubrega u Hrvatskom liječničkom domu održan je Simpozij pod nazivom „Novosti u nefrologiji, dijalizi i transplantaciji bubrega – 2015.“ Simpozij, u organizaciji Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju i Hrvatskog društva za hipertenziju Hrvatskog liječničkog zbora, bio je posvećen prevenciji i novostima u liječenju šećerne bolesti i povišenog krvnog tlaka.

Simpozij je otvorio prof. dr. sc. Sanjin Rački, predsjednik Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju, pozdravivši nazočne i najavivši prvo predavanje pod nazivom „Uloga liječnika obiteljske medicine u očuvanju zdravlja bubrega“ Ines Balint, dr. med. Dr. Balint u svom se predavanju osvrnula na ulogu liječnika obiteljske medicine kod liječenja bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti te istaknula važnost stalne komunikacije i suradnje djelatnika primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. Zatim je Ivana Jurić, dr. med. u predavanju na temu „Probir bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti“ predstavila metode probira, a to su ciljna populacija (bolesnici s hipertenzijom, šećernom bolesti i osobe starije životne dobi koji čine 50 posto populacije), pretraživanje laboratorijske baze podataka (takav probir otkriva tek 5 posto populacije i to one u naprednijem stadiju bolesti) i otkrivanje albuminurije test trakicom što otkriva 7 posto populacije, ali i rane stadije bolesti za razliku od prethodno navedene metode.

Nakon kraće diskusije, nastavljeno je s drugim dijelom simpozija koji se bavio temama šećerne bolesti i novostima u njezinoj dijagnostici i liječenju. Novosti u kliničkoj dijabetologiji predstavio nam je doc. dr. sc. Dario Rahelić, dr. med. osvrnuvši se na inkretinsku i inzulinsku terapiju, a Ivana Vrhovac, dipl. ing. biol. prezentirala je opširno istraživanje provedeno u Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada na temu „Hoće li inhibitori prijenosa glukoze u terapiji dijabetesa djelovati specifično u bubrezima“. Posljednji dio simpozija bio je posvećen novostima u liječenju najčešćih oblika bubrežnog zatajenja, akutnog i kroničnog te metodama nadomještaja bubrežne funkcije. Nazočni su imali priliku poslušati predavanja na temu „Akutna ozljeda bubrega“ prof. dr. sc. Petra Kesa, dr. med., zatim „Trendovi u liječenju dijalizom“ prof. dr. sc. Sanjina Račkog, dr. med. te predavanje prof. dr. sc. Nikoline Bašić-Jukić o novostima u transplantaciji bubrega. Kao zaključak simpozija istaknuta je važnost prevencije, ali i ranog otkrivanja bubrežnog oštećenja te međusobna suradnja bolesnika i zdravstvenih radnika koja vodi prema učinkovitijoj brizi za zdravlje čitave populacije.

Svjetski dan bubrega obilježen je 12. ožujka diljem Hrvatske pod motom „Za zdrave bubrege – nazdravimo čašom vode“. Cilj obilježavanja Svjetskog dana bubrega je podizanje svijesti o važnoj ulozi bubrega u očuvanju zdravlja te umanjiti učestalost bubrežne bolesti i njen štetan utjecaj na cijeli organizam. Putem brojnih zdravstveno-edukativnih akcija građani su imali priliku provjeriti razinu šećera u krvi i krvni tlak, a sve to kako bi se ukazalo na rastući problem trajnog povećanja broja osoba koje imaju neki oblik kronične bubrežne bolesti.

x

Check Also

POZIV NA PREDAVANJE  u organizaciji HDUL HLZ – NOVOSTI  U  LIJEČENJU  OBOLJELIH  OD  ŠEĆERNE  BOLESTI – 03.10.2023. U 17.30H

POZIV NA PREDAVANJE  u organizaciji HDUL-a, u utorak , 3. listopada, u ...