Izdvajamo
Home / Iz rada Stručnih društava / ODRŽANA DRUGA LJETNA ŠKOLA KLINIČKA PREHRANA I DIJETOTERAPIJA EU PROJEKTA EXPPAND

ODRŽANA DRUGA LJETNA ŠKOLA KLINIČKA PREHRANA I DIJETOTERAPIJA EU PROJEKTA EXPPAND

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, zajedno s partnerom Hrvatskim liječničkim zborom, održao je drugu po redu ljetnu školu Klinička prehrana i dijetoterapija od 7. do 11. rujna 2020. godine, u virtualnom formatu.

(U Zagrebu, 7. – 11. rujna 2020.) U novim uvjetima, prilagođenima novonastalom epidemiološkom situacijom, i ove je godine održana ljetna škola Klinička prehrana i dijetoterapija. Ljetna škola dio je projekta EXPPAND koji je 2018. pokrenuo Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu zajedno s partnerima Hrvatskim liječničkim zborom, Stomatološkim fakultetom, Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom, Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom i Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Projekt EXPPAND obuhvaća kreiranje, akreditaciju, razvoj i provedbu dvaju novih programa na engleskom jeziku: „Eksperimentalna farmakologija i patologija“ te ljetne škole Klinička prehrana i dijetoterapija. Ovi programi odvijaju se s ciljem poboljšanja kvalitete visokog školstva u Republici Hrvatskoj što rezultira boljom konkurentnosti te lakšem i kvalitetnijem zapošljavanju studenata u budućnosti. Uz to, programi doprinose razmjeni znanja i iskustava iz prakse, stručnjacima kao i nenastavnom osoblju, kroz posjete međunarodnim konferencijama te povećavaju mobilnost studenata, što je u skladu sa Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije Republike Hrvatske kojoj je cilj postizanje najmanje 10% za odlaznu i 5% za dolaznu mobilnost studenata do 2025. godine.

Ljetna škola Klinička prehrana i dijetoterapija nastala je početkom 2019. godine suradnjom multidisciplinarnog tima stručnjaka iz različitih područja: medicine, biokemije, farmacije i nutricionizma, a namijenjena je studentima diplomskih studija Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon velikog odaziva studenata za prvu ljetnu školu, 2019. godine, i ove je godine ljetna škola Kliničke prehrane i dijetoterapije bila izrazito dobro posjećena te je i druga generacija studenata imala priliku dobiti najnovija znanstvena saznanja o prehrani bolesnika i opće populacije. Sudjelovalo je 27 studenta Medicinskog i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dok su predavači i ove godine bili istaknuti stručnjaci s područja medicine, farmacije, kliničke prehrane i nutricionizma iz Europe i Hrvatske.

Sva su predavanja i radionice pripremljena u online obliku čime se osigurava održivost Škole te mogućnost povećanja broja studenata koji mogu sudjelovati u Ljetnoj školi diljem Republike Hrvatske. Radionice su snimljene modernom opremom, s detaljnim pojašnjenjima za studente, čime se osiguralo upoznavanje studenata s najnovijim metodama i postupcima koji se koriste u kliničkoj praksi. Svime navedenim, pridonijelo se ujedno i razvoju digitalnih vještina studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja, a time i digitalizaciji društva i lokalne zajednice.

Jedan od predavača ovogodišnje ljetne škole bio je i cijenjeni prof. dr. sc. Alessandro Laviano, dr.med. sa Sveučilišta Sapienza u Rimu. On navodi kako prehrana i prehrambena potpora postaju ključni aspekti odgovarajućem liječenju bolesnika. Također, ističe kako je EXPPAND ljetna škola 2020. prilika polaznicima, budućim kliničarima, da usavrše najnaprednije strategije za podršku bolesnika te poboljšaju njihov klinički ishod.

Klinička prehrana predstavlja sinergiju raznih profesija i uključuje rad stručnjaka iz različitih područja, stoga je zajedničko djelovanje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i partnera Hrvatskog liječničkog zbora u razvoju i provedbi ljetne škole Kliničke prehrane i dijetoterapije unaprjeđenje europskog prostora visokog obrazovanja te pridonosi razvoju specifičnih znanja i vještina studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja.

Više informacija: http://exppand.eu

Ivana Šiprak
Glavna administratorica projekta EXPPAND
Ured za znanost
Sveučilište u Zagrebu
Medicinski fakultet
Šalata 3
10 000 Zagreb – HRV
Tel: 01 45 90 242
e-mail: ivana.siprak@mef.hr

Sara Cobal
administratorica ljetne škole projekta EXPPAND
Hrvatski liječnički zbor
Šubićeva 9
10 000 Zagreb – HRV
Tel: 01 469 33 00
e-mail: cobal.epode@hlz.hr

x

Check Also

POZIV NA PREDAVANJE  u organizaciji HDUL HLZ – NOVOSTI  U  LIJEČENJU  OBOLJELIH  OD  ŠEĆERNE  BOLESTI – 03.10.2023. U 17.30H

POZIV NA PREDAVANJE  u organizaciji HDUL-a, u utorak , 3. listopada, u ...