Izdvajamo
Home / Iz rada Stručnih društava / Ovogodišnji Međunarodni dan radiologije posvećen je dječjoj radiologiji
Prof. dr. sc. Damir Miletić, predsjednik Hrvatskog društva radiologije
Prof. dr. sc. Damir Miletić, predsjednik Hrvatskog društva radiologije

Ovogodišnji Međunarodni dan radiologije posvećen je dječjoj radiologiji

Povodom Međunarodnog dana radiologije koji se tradicionalno obilježava 8. studenoga održan je stručni sastanak Hrvatskog društva radiologije u Hrvatskome liječničkom zboru. Prof. dr. sc. Damir Miletić, predsjednik Društva, naglasio je važnost obilježavanja dana radiologije s ciljem promicanja struke koja je u svakodnevnoj ekspanziji. „Radiologija je nedovoljno vidljiva struka, no iznimno važna u dijagnostici, praćenju terapije i liječenju pacijenata. Možda smo i mi sami krivi za tu nevidljivost jer nismo toliko u doticaju s pacijentima koliko su druge liječničke grane“ zaključio je prof. dr. sc. Miletić.

Obilježavanje ovogodišnjeg Međunarodnog dana radiologije fokusirano je na dječju radiologiju kojoj je potrebno posebno posvetiti pažnju i povećanu dozu opreza. U skladu s temom Dana radiologije, predavači ovoga skupa također su se dotaknuli dječje radiologije i problema s kojima se radiolozi svakodnevno susreću. Prikazane su razlike radijacijskih metoda koje se koriste kod odraslih pacijenata i djece te moguće opasnosti i štetnosti tih metoda na dječji organizam. Prof. dr. sc. Goran Roić u svome je izlaganju upozorio da su djeca prirodno i biološki senzibilnija na radijaciju od odraslih te bi radijaciju u tom slučaju trebali smanjiti ili izbjeći ukoliko je moguće. U dječjoj radiologiji sve je popularnija ultrazvučna kontrastna cistografija koja ne koristi ionizirajuće zračenje i stoga u mnogim zapadnoeuropskim centrima uvelike zamjenjuje ostale radijacijske metode. Također, osvrnuo se na povijest dječje radiologije prisjetivši nas na pojavu prve radiološke slike djeteta iz 1896. godine te osnivanje prvog radiološkog odjela u Grazu iste godine.

Radiolog Tonći Grmoja, dr. med., brojnim je primjerima iz svakodnevne prakse objasnio kako pravilno i točno napisati pedijatrijski MR-nalaz mozga i s kojim se on problemima susreo prilikom postavljanja dijagnoza. Radiološke metode koje su prijeko potrebne u postavljanju dijagnoze juvenilnog idiopatskog artritisa prikazala je prof. dr. sc. Kristina Potočki.

Sve je viša svijest o potencijalnim štetnim učincima izloženosti djece zračenju kod nekih radioloških dijagnostičkih postupaka. U skladu s ovogodišnjom kampanjom Image Gently koja je pokrenuta na inicijativu Alijanse za sigurnu primjenu zračenja pri primjeni slikovnih dijagnostičkih metoda u dječjoj dobi („The Alliance for Radiation Safety in Pediatric Imaging“), od izuzetne je važnosti smanjiti ili svesti na najmanju moguću mjeru dozu štetnog ionizirajućeg zračenja kojoj je dijete izloženo tijekom radiološke dijagnostičke pretrage. Stoga je i u ovom dijagnostičkom području imperativ uvesti dijagnostičke metode bez ionizirajućeg zračenja kada je god to moguće.

Nina Aušperger, mag. nov.

Prof. dr. sc. Goran Roić

Prof. dr. sc. Goran Roić

Prof. dr. sc. Kristina Potočki

Prof. dr. sc. Kristina Potočki

x

Check Also

POZIV NA PREDAVANJE  u organizaciji HDUL HLZ – NOVOSTI  U  LIJEČENJU  OBOLJELIH  OD  ŠEĆERNE  BOLESTI – 03.10.2023. U 17.30H

POZIV NA PREDAVANJE  u organizaciji HDUL-a, u utorak , 3. listopada, u ...