Izdvajamo
Home / Iz rada Stručnih društava / Palijativna skrb u Hrvatskoj danas i što još moramo učiniti
Vlasta Vučevac, dr. med održala predavanje na temu palijativne medicine u Hrvatskom liječničkom zboru
Vlasta Vučevac, dr. med

Palijativna skrb u Hrvatskoj danas i što još moramo učiniti

Jedno od najvažnijih ljudskih prava je život bez boli i patnje tj. dostojanstveno suočavanje osobe s uznapredovalom i neizlječivom bolešću. Upravo te zahtjeve udovoljavaju principi i postupci moderne palijativne medicine. Više o ovoj temi govorilo se 8. listopada 2016. godine na stručnom sastanku Hrvatskoga društva umirovljenih liječnika održanom u Hrvatskome liječničkom zboru. Predavanje na temu palijativne skrbi u Hrvatskoj te o trenutnoj situaciji i mogućnostima te grane medicine održala je Vlasta Vučevac, dr. med., predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskoga liječničkog zbora.

Palijativna medicina kao posebna disciplina razvija se u svijetu unazad pedesetak godina, a kod nas su počeci razvoja palijativne skrbi započeli osnutkom Hrvatskog društva za hospicij/palijativnu skrb HLZ 1994. godine. Osnivač i idejni začetnik bila je prof. dr. sc. Anica Jušić.

Brojni aspekti palijativne medicine primjenjuju se u raznim oblicima tijekom bolesti i zato palijativna skrb mora obuhvatiti razdoblje od postavljanja dijagnoze neizlječive bolesti do razdoblja žalovanja nakon smrti bolesnika. Većina bolesnika koji trebaju palijativnu skrb ima neku od onkoloških bolesti, a znatan je broj bolesnika s neurološkim bolestima te krajnjim stadijima bolesti jetre, bubrega, srca ili pluća. Njen cilj jest odgovoriti na sve potrebe koje su izvor patnje bolesnicima s neizlječivim bolestima koje im ograničavaju život.

Velik dio medicinske palijativne skrbi može pružiti obiteljski liječnik, a vještine i znanje koji se primjenjuju zapravo su ono što nazivamo palijativnim pristupom koji bi trebao primjenjivati svaki zdravstveni djelatnik. Neizlječiva bolest i smrt dio su života o kojem zdravstveni profesionalci dosad nisu dovoljno podučavani i tek se zadnjih godina razvija sustav diplomske i poslijediplomske edukacije na tom području. Samo dobra edukacija može učiniti kvalitativni iskorak u skrbi neizlječivih bolesnika i članova njihovih obitelji.

Vlada Republike Hrvatske usvojila je Strateški plan palijativne skrbi za razdoblje od 2014. do 2016. godine i u tijeku je uspostava sustava palijativne skrbi u našoj zemlji. Mnogo je izvrsnih primjera dobre prakse, ali se palijativna skrb još uvijek ne razvija ravnomjerno u svim krajevima naše zemlje. Broj stručnjaka palijativne skrbi u Hrvatskoj stalno raste, a potreban je razvitak dobre suradnje između zdravstvenog sustava i sustava socijalne skrbi te organizacija civilnog društva.

About alen

x

Check Also

HRVATSKI LIJEČNIČKI ZBOR HRVATSKO DRUŠTVO ZA BIOSIGURNOST I BIOZAŠTITU – DRUGI HRVATSKI KONGRES O BIOSIGURNOSTI I BIOZAŠTITI s međunarodnim sudjelovanjem – 25.-27.5.2023