Izdvajamo
Home / COVID-19 / Postupak zdravstvenog osoblja u slučaju postavljene sumnje/potvrde koronavirusne infekcije (COVID-19)

Postupak zdravstvenog osoblja u slučaju postavljene sumnje/potvrde koronavirusne infekcije (COVID-19)

Koronavirus SARS-CoV-2 uzročnik je pandemijske bolesti COVID-19. S obzirom da se radi o novoj bolesti i da je pandemija u tijeku spoznaje o bolesti i njenom liječenju neprestano pristižu. Zadaća svih sudionika u procesu pružanja zdravstvene zaštite treba biti usmjerena na smanjivanje rizika prijenosa infekcije, pravovremenu detekciju oboljelih i pružanje adekvatnih mjera liječenja sa ciljem smanjenja morbiditeta i mortaliteta.
Preporuke za zbrinjavanje i liječenje oboljelih, naročito onih koji su u kritičnom stanju, nužno su potebne liječnicima koji skrbe o oboljelima od COVID-19. Kako spoznaje o bolesti kontinuirano prispijevaju preporuke je potrebno redovito ažurirati.
Ove preporuke su zamišljene kao pomoć liječnicima hitne i intenzivne medicine koji skrbe o oboljelima od ove infekcije i temelje se na dosadašnjim spoznajama i preporukama koje daju relevantna europska i svjetska udruženja iz područja intenzivne i hitne medicine te javnog zdravstva.

Preporuke će biti podjeljene u 3 kategorije:

1. Smanjenje rizika prijenosa infekcije

2. Zbrinjavanje osoba s potvrđenom infekcijom i blažom kliničkom slikom

3. Zbrinjavanje osoba s potvrđenom infekcijom i težom kliničkom slikom a) bez potrebe za respiratornom potporom b) s potrebom za respiratornom potporom

 

Radna skupina HDHIIM-a za Covid-19 infekciju
x

Check Also

PREPORUKE HRVATSKOG DRUŠTVA ZA TRANSFUZIJSKU MEDICINU TIJEKOM PANDEMIJE VIRUSA SARS-CoV-2 – Drugo izdanje

Ovaj dokument pruža smjernice o upravljanju opskrbom krvnim pripravcima kao odgovor na  ...