Izdvajamo
Home / COVID-19 / Preporuke Hrvatskog društva za alergologiju i kliničku imunologiju za bolesnike s alergijskim bolestima i imunodeficijencijama u vrijeme epidemije novim korona virusom (SARS-CoV-2)

Preporuke Hrvatskog društva za alergologiju i kliničku imunologiju za bolesnike s alergijskim bolestima i imunodeficijencijama u vrijeme epidemije novim korona virusom (SARS-CoV-2)

Pojava novog patogenog korona virusa, nazvanog SARS-CoV-2, u prosincu 2019. u Kini, koji dominatno izaziva simptome na dišnom sustavu, ugroza je za bolesnike s kroničnim oboljenjima kao što su astma i kronična opstruktivna plućna bolest. Bolest se najčešće manifestira povišenom temperaturom, podražajnim kašljem, bolovima u mišićima, općim lošim stanjem i zaduhom, a u nekih bolesnika i proljevom te povraćanjem. Respiratorni simptomi variraju od blagih, koji nalikuju običnoj prehladi, do teške zaduhe zbog opsežnih promjena na plućima, po tipu obostranih, multilobularnih infiltrata izgleda smrvljenog stakla
(eng.˝ground glass˝), koji uzrokuju akutnu respiracijsku insuficijenciju. Iako su literaturni podaci o prognozi i ishodu liječenja bolesnika s COVID-19 infekcijom i astmom za sada oskudni, poznato je da su respiratorni virusi, a osobito rinovirusi i virusi influence i parainfluence, česti i značajni pokretači egzacerbacija astme. Dosadašnja iskustva zemalja koje se bore s novim koronavirusom (Kina, SAD) pokazuju da je među bolesnicima s težom kliničkom slikom (hospitalizirani i liječeni u jedinicama intenzivnog liječenja) bilo više onih s kroničnim bolestima, najčešće dijabetes melitusom, kardiovaskularnim bolestima i kroničnim plućnim bolestima. Povećani rizik za razvoj teških oblika bolesti imaju osobito bolesnici koji puše.

HDAKI_COVID19_Preporuke(2)
x

Check Also

Stručna društva HLZ-a izdala opsežne preporuke u vezi cijepljenja za parove koji planiraju trudnoću

Hrvatski liječnički zbor s ponosom ističe kako su Hrvatsko društvo za ginekološku ...