Izdvajamo
Home / Iz rada Stručnih društava / Prirodni ljekoviti činitelji i njihovo korištenje u medicinske svrhe
Prim. mr. sc. Goran Ivanišević gostovao je na skupu Hrvatskog društva umirovljenih liječnika, održao je predavanje o prirodnim ljekovitim činiteljima
Prim. mr. sc. Goran Ivanišević

Prirodni ljekoviti činitelji i njihovo korištenje u medicinske svrhe

Priroda oko nas ima svoje blagodati koje možemo i moramo znati iskoristiti. Povezanost čovjeka s prirodom i njezinim ljekovitim činiteljima očituje se u njihovom tisućljetnom korištenju. Još u rimsko doba, vojnici, bogataši i puk odmarali su se, liječili i oporavljali u kupalištima sagrađenima na izvorima termomineralne vode. Nakon srednjega vijeka dolazi do povećanog korištenja prirodnih ljekovitih činitelja što traje sve do danas. Tada se razvijaju znanosti koje proučavaju ljekovite činitelje kopna, mora i atmosfere, tzv. balneologija i klimatologija.

Tisućljetna sinergija čovjeka i prirode nagnala je Hrvatsko društvo umirovljenih liječnika na organizaciju skupa posvećen upravo toj temi. Na skupu održanom u Hrvatskome liječničkom zboru gostovao je prim. mr. sc. Goran Ivanišević, predstavivši načine liječenja prirodnim ljekovitim činiteljima, njihov utjecaj na organizam i njihove blagodati tijekom rehabilitacije. U medicini se razlikuju tri načina prirodnih liječenja, to su klimatoterapija, talasoterapija i balneoterapija. Klimatoterapija primjenjuje klimatske elemente i činitelje karakteristične za neko područje, koji imaju povoljan fizikalno-kemijski, biološki i psihički utjecaj na ljudski organizam. Talasoterapija ili morsko liječenje, primjenjuje prirodne činitelje svojstvene moru i primorju u ljekovite svrhe, dok balneoterapija primjenjuje mineralne vode, peloide i naftalan u ljekovite svrhe. „Cilj stručne balneoterapije jest sprečavanje i liječenje, različitih bolesti te oporavak i rehabilitacija nakon njih, a samostalne održanje i unapređenje zdravlja te poboljšanje vrsnoće života“, pojašnjava prim. mr. sc. Ivanišević.

Još jedna tema koje se dotaknulo na skupu jest zdravstveni turizam, koji je jedan od najstarijih specifičnih oblika turizma u okviru kojeg se stručno i kontrolirano koriste prirodni ljekoviti činitelji i postupci fizikalne terapije u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja te poboljšanja vrsnoće života. Za razliku od njega, lječilišni turizam kao oblik zdravstvene djelatnosti, također stručno i kontrolirano iskorištava klimatske, morske i topličke destinacije no za liječenje i oporavak bolesnika koji pate od kroničnog oštećenja sustava za kretanje, bolesti dišnog, krvožilnog sustava i bolesti kože. U Hrvatskoj, zdravstveni turizam tek je nedavno prepoznat kao unosna djelatnost koja će zemlji osim novaca donijeti i nova radna mjesta i šansu za oporavak i bolje uvjete u medicinskoj struci.

„Prirodni ljekoviti činitelji povoljno djeluju na očuvanje i unapređenje zdravlja, poboljšanje vrsnoće života te na sprečavanje i liječenje različitih bolesti te oporavak i rehabilitaciju od njih“ zaključuje prim. mr. sc. Ivanišević.

 

About alen

x

Check Also

MULTIDISCIPLINARNI TEČAJ – ZAJEDNO DO ORALNOG ZDRAVLJA

Klinička bolnica Dubrava, Zagreb 22. svibnja 2023. godine 11.00 – 19.00 sati ...