Izdvajamo
Home / Iz rada Stručnih društava / Psorijaza – vidljivi i tihi ubojica
Prof. dr. sc. Mirna Šitum, Hrvatsko dermatovenerološko društvo organiziralo stručni sastanak "Psorijaza-vidljivi i tihi ubojica" u Hrvatskome liječničkom zboru
Prof. dr. sc. Mirna Šitum

Psorijaza – vidljivi i tihi ubojica

O ulozi i mjestu liječnika obiteljske medicine i dermatovenerologa u suvremenom pristupu liječenju psorijaze raspravljalo se na stručnom sastanku u Hrvatskome liječničkom domu. Organizatori sastanka, Hrvatsko dermatovenerološko društvo HLZ-a i Dom zdravlja „Zagreb –Centar“, kao goste predavače pozvali velike stručnjake iz te grane medicine koji su predstavili uzroke, karakteristike i liječenje ove imunološke bolesti te raspravili o ulogama liječnika obiteljske medicine i dermatovenerologa prilikom liječenja psorijaze. U ulogama predavača ovaj put bili su prof. dr. sc. Mirna Šitum, prim. dr. med. iz Klinike za kožne i spolne bolesti KBC „Sestre milosrdnice“, ujedno i pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo i predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva HLZ-a i doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med. iz Klinike za dermatovenerologiju KBC Zagreb.

Doc. dr. sc. Kostović predstavio je uzročnike bolesti, najčešće vrste i genetske predispozicije, karakteristike i simptome te načine liječenja. Razne infekcije poput virusa i streptokoka, mehaničke ozljede, akutni stresni događaji te pojedini lijekovi mogu biti provocirajući čimbenici za nastanak psorijaze. „To je multisustavna bolest koja ima utjecaja na psihološke, fizičke i metaboličke poremećaje, kao što su hiperzenzija, hiperlipidemija, pretilost, kardiovaskularne tegobe i povećanje rizika od srčanog zastoja“ naglašava doc. dr. sc. Kostović. Da to nije jednostavna i lako izlječiva bolest govori i multidisciplinaran pristup liječenju. Uz to, psorijaza se često udružuje i s mnogim drugim bolestima poput psorijatičkog artritisa, pretilosti imetaboličkog sindroma, kardiovaskularnih bolesti, chronove bolesti i ulceroznog kolitisa, psiholoških i psihijatrijskih poremećaja, uveitisa, ne-alkoholne masne bolesti jetre i sl.

Prof. dr. sc. Šitum u svome se predavanju osvrnula na smjernice liječenja psorijaze i koliko se liječnici njih pridržavaju u svakodnevnom radu. Promjene u izgledu, kao glavna značajka ove bolesti, mogu postati izvor snažnih psihičkih problema, pogotovo kada su te promjene kronične. Psorijaza snažno utječe na sve aspekte kvalitete života, uključujući fizički, psihološki, socijalni i poslovni život. Manifestira se manjkom samopouzdanja, jednako tako djeluje na izolaciju oboljele osobe, zatvaranje u sebe, depresivnost i tjeskobu što u konačnici može završiti i suicidalnim tendencijama oboljele osobe. Kvaliteta života prepoznata je kao važan čimbenik u radu s bolesnicima i sve se više koristi kao jedan od pokazatelja u procjeni učinkovitosti liječenja za psorijazu, a često je i dio kliničkih ispitivanja lijekova. U razdoblju 2009.-2012. godine provedeno je istraživanje na Klinici za kožne i spolne bolesti KBC „Sestre milosrdnice“ o psihološkom statusu, kvaliteti života i percepciji bolesti kod bolesnika koji boluju od psorijaze. Rezultati istraživanja pokazali su da je psorijaza imala dosta izražen utjecaj na sve aspekte kvalitete života, a najsnažniji utjecaj bio je na psihološki aspekt života, posebice na depresiju, anksioznost, sniženo samopouzdanje, zabrinutost zbog vlastitog izgleda i sram. „Naglasak se stavlja na liječenje bolesnika kao cjelovite osobe, a ne samo a njegove fizičke bolesti. Vrlo je važna psihološka podrška koju oboljeloj osobi treba pružiti tokom čitavog puta liječenja“ zaključuje prof. dr. sc. Šitum.

About alen

x

Check Also

MULTIDISCIPLINARNI TEČAJ – ZAJEDNO DO ORALNOG ZDRAVLJA

Klinička bolnica Dubrava, Zagreb 22. svibnja 2023. godine 11.00 – 19.00 sati ...