Izdvajamo
Home / Iz rada Stručnih društava / STRUČNI SIMPOZIJ „CROATIAN OBESITY FORUM“ ODRŽAN U HRVATSKOME LIJEČNIČKOM ZBORU
Doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, znanstvena koordinatorica programa PETICA – igrom do zdravlja

STRUČNI SIMPOZIJ „CROATIAN OBESITY FORUM“ ODRŽAN U HRVATSKOME LIJEČNIČKOM ZBORU

S ciljem podizanja svijesti o gorućem problemu pretilosti u djece u Hrvatskoj, u Hrvatskome liječničkom zboru 14. rujna ove godine održan je stručni simpozij „Croatian Obesity Forum“ koji je okupio brojne istaknute europske i hrvatske stručnjake s područja medicine, javnog zdravstva, nutricionizma i kineziologije.

Podaci European Health Report-a 2015, navode da su prekomjerna tjelesna masa i pretilost jedni od tri glavna čimbenika preuranjene smrti u Europi. Povrh toga, stručnjaci upozoravaju kako će do 2030. godine većina odraslih osoba imati prekomjernu tjelesnu masu ili pretilost, a statistički podaci ukazuju na jednako alarmantno stanje i u dječjoj populaciji. „Različitim javnozdravstvenim aktivnostima, vezanim uz važnost prehrane i redovite tjelesne aktivnosti, nastojimo oblikovati zdravije cjeloživotne navike više od 5000 sudionika programa, i time pridonijeti stvaranju zdravije zajednice“, izjavio je predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora prof. dr. sc. Željko Krznarić. Hrvatski liječnički zbor, dobrovoljna strukovna udruga s tradicijom dugom 170 godina, pokrenuo je javnozdravstveni (EPODE) program, PETICA-igrom do zdravlja, koji se temelji na edukaciji o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti u djece školske dobi u Zagrebu, u svrhu prevencije pretilosti.

Prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora

Prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora

Na stručnom skupu predavanje je održao ugledni pariški pedijatar i endokrinolog, dr. Jean-Michel Borys-a, začetnik EPODE metodologije, na kojoj se temelji više od 40 različitih programa razvijenih diljem svijeta, uključujući i program PETICA-igrom do zdravlja. Zanimljivim prikazom razvoja EPODE programa s godinama, iskustava u prevenciji pretilosti u svijetu te njihovih rezultata, kao i korisnih savjeta iz prakse, dr. Jean-Michel Borys, ukazao je na važnost uključivanja brojnih dionika, sektora i znanstvenih disciplina odnosno cijele zajednice u aktivnostima za suzbijanje pretilosti.

Dr. Jean-Michel Borys, začetnik programa EPODE za prevenciju pretilosti u djece

Dr. Jean-Michel Borys, začetnik programa EPODE za prevenciju pretilosti u djece

Je li doista moguće zaustaviti pandemiju pretilost i na koji način nastojao je odgovoriti prof. dr. sc. Mirko Koršić tijekom svog izlaganja, a da treba djelovati odmah istaknula je prim. dr. sc. Vesna Herceg-Čavrak, voditeljica odjela za pedijatrijsku kardiologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb, koja je pokazala poražavajuće primjere iz svakodnevne kliničke prakse. Iskustva iz Klinike za dječje bolesti Zagreb govore u prilog tomu kako se komplikacije debljine danas susreću i u djece. Pretilost povećava rizik od razvoja drugih kroničnih nezaraznih bolesti poput dijabetesa tipa 2, mišićno-koštanih bolesti te različitih zloćudnih bolesti. Istraživanja pokazuju da 60% pretile djece postaju pretile odrasle osobe. Liječenje pretilosti dugotrajan je i težak proces radi čega je ključno prevenirati razvoj ove ozbiljne bolesti.

Kako bismo prevenirali razvoj pretilosti, a time i razvoj brojnih kroničnih nezaraznih bolesti, osim pravilne prehrane, jednako važnu ulogu ima i redovita tjelesna aktivnost u svakodnevnom životu. Djeca bi trebala biti barem 60 minuta tjelesno aktivna tijekom dana, objasnio je doc. dr. sc. Maroje Sorić s Kineziološkog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Svi okupljeni sudionici simpozija složili su se sa zaključkom kako je za prevenciju pretilosti ključno provoditi brojne edukativne javnozdravstvene aktivnosti. Uspješna prevencija može se ostvariti jedino kontinuiranim i ustrajnim aktivnostima, na lokalnoj i državnoj razini, koje će osigurati implementaciju svih strategija, akcijskih planova i programa namijenjenih suzbijanju pretilosti u Hrvatskoj.

Sara Cobal, mag. nutr, voditeljica programa PETICA – igrom do zdravlja

Sara Cobal, mag. nutr, voditeljica programa PETICA – igrom do zdravlja

About alen

x

Check Also

IBD DAY – PETAK 19.05.2023. OD 16-20H HLZ

[pdf-embedder url=”https://www.hlz.hr/wp-content/uploads/2023/04/IBD-2023-ProgramFinal.pdf” title=”IBD 2023 ProgramFinal”]