Izdvajamo
Home / Iz rada Stručnih društava / Suvremeni pristupi liječenju HPV infekcija
Prof. dr. sc. Mihael Skerlev na simpoziju o suvremenim načinima liječenja HPV infekcija u Hrvatskome liječničkom zboru
Prof. dr. sc. Mihael Skerlev

Suvremeni pristupi liječenju HPV infekcija

Infekcija humanim papiloma virusom (HPV) najčešća je prenosiva virusna infekcija u današnje doba. Radi se o grupi virusa s više od 100 genski različitih tipova virusa koji, ovisno o tipu, uzrokuju nastanak dobroćudnih i zloćudnih promjena kože i sluznica, a više od 30 ih je spolno prenosivo. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj zaraženo oko 60 posto spolno aktivnih žena i muškaraca. Uglavnom se prenosi spolnim putem, ali može se prenijeti i izravnim dodirom s osobe na osobu. Infekcije koje uzrokuju humani papiloma virusi možemo podijeliti na kožne i genitalne.

Želeći podići svijest o ovoj izrazito raširenoj bolesti, Hrvatsko društvo za spolno prenosive bolesti Hrvatskoga liječničkog zbora organiziralo je stručni simpozij pod nazivom „Suvremeni pristupi liječenju HPV infekcija“. Uz podršku Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskoga liječničkog zbora organizacijom ovog simpozija željeli su ukazati na neke vrlo bitne, suvremene aspekte infekcija HPV u teorijski i praktično neodvojivom interdisciplinarnom kontekstu dermatovenerologije, ginekologije, kao i drugih kliničkih disciplina.

Simpozij je okupio brojne zainteresirane liječnike, ali i vodeće stručnjake u tom području koji su podijelili najnovija saznanja i istraživanja ključna za razvoj metodologije otkrivanja i liječenja HPV-a. Predavanja su održale prof. dr. sc. Mirna Šitum i prof. dr. sc. Romana Čeović govoreći o suvremenim pristupima liječenju HPV-a i aktiničke keratoze te bazocelularnog karcinoma kože. Zatim, prof. dr. sc. Branka Marinović osvrnula se na spolno prenosive bolesti s kojima se najčešće susrećemo danas, prof. dr. sc. Mihael Skerlev i prof. dr. sc. Suzana Ljubojević Hadžavdić predstavili su suvremene pristupe liječenju anogenitalnih HPV infekcija muškaraca te na samome kraju simpozija o onkogenom aspektu HPV genitalnih infekcija u žena govorio je doc. dr. sc. Joško Zekan.

Rak vrata maternice drugi je najčešći rak te treći uzrok smrtnosti od raka u žena. Godišnje se u svijetu dijagnosticira oko 500 000 novih slučajeva raka vrata maternice, a gotovo 300 000 žena umire od ove bolesti. U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice oboli 400 – svaki drugi dan jedna žena umre od raka vrata maternice. Iako su muškarci prenositelji HPV virusa, i sami mogu oboljeti od karcinoma uzrokovanim HPV-om.

Cijepljenje protiv HPV-a financira 59 država, a ono je uvršteno i u Nacionalni program u Hrvatskoj u proljeće prošle godine. Besplatno je i dobrovoljno za djevojčice i žene, a od ove godine cjepivo je po prvi puta dostupno i za dječake. Tako se Hrvatska svrstala među pet država svijeta koja cijepi i mladiće, što je veliki napredak i stavlja nas uz bok s razvijenim zemljama u svijetu.

Prof. dr. sc. Mirna Šitum na simpoziju o suvremenim načinima liječenja HPV infekcija u Hrvatskome liječničkom zboru

Prof. dr. sc. Mirna Šitum

Prof. dr. sc. Romana Čeović na simpoziju o suvremenim načinima liječenja HPV infekcija u Hrvatskome liječničkom zboru

Prof. dr. sc. Romana Čeović

Prof. dr. sc. Branka Marinović na simpoziju o suvremenim načinima liječenja HPV infekcija u Hrvatskome liječničkom zboru

Prof. dr. sc. Branka Marinović

Prof. dr. sc. Suzana Ljubojević Hadžavdić na simpoziju o suvremenim načinima liječenja HPV infekcija u Hrvatskome liječničkom zboru

Prof. dr. sc. Suzana Ljubojević Hadžavdić

Doc. dr. sc. Joško Zekan na simpoziju o suvremenim načinima liječenja HPV infekcija u Hrvatskome liječničkom zboru

Doc. dr. sc. Joško Zekan

About alen

x

Check Also

MULTIDISCIPLINARNI TEČAJ – ZAJEDNO DO ORALNOG ZDRAVLJA

Klinička bolnica Dubrava, Zagreb 22. svibnja 2023. godine 11.00 – 19.00 sati ...