Izdvajamo
Home / Iz rada Stručnih društava / Tuberkuloza – jedna od najozbiljnijih i najraširenijih zaraznih bolesti čovječanstva
Dr. sc. Mateja Janković Makek
Dr. sc. Mateja Janković Makek

Tuberkuloza – jedna od najozbiljnijih i najraširenijih zaraznih bolesti čovječanstva

Uoči Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze, Hrvatsko pulmološko društvo održalo je stručni skup s ciljem podizanja svijesti javnosti o mogućnostima borbe protiv ovog velikog javnozdravstvenog problema, odnosno ranom otkrivanju bolesti te adekvatnom liječenju. Iako su danas uzroci i razvoj tuberkuloze dobro poznati, ona svejedno predstavlja jednu od najozbiljnijih i najraširenijih zaraznih bolesti čovječanstva. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u 2016. godini u svijetu je od tuberkuloze oboljelo 10,4 milijuna ljudi, a umrlo njih 1,8 milijuna.

Nakon otkrića lijekova za uspješno liječenje tuberkuloze polovicom 20. stoljeća, postupno se smanjivao broj oboljelih i umrlih od tuberkuloze, zbog čega se smatralo da je tuberkuloza pobijeđena bolest. Međutim, potkraj osamdesetih godina 20. stoljeća, najrazvijenije zemlje zapadnog svijeta zabilježile su porast broja oboljelih od tuberkuloze.

Stručna predavanja u Hrvatskome liječničkom zboru na tu temu održale su dr. sc. Ljiljana Žmak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te dr. sc. Mateja Janković Makek iz Klinike za plućne bolesti „Jordanovac“.

Tuberkuloza je još od davnih dana znana kao velika opasnost, a pretpostavlja se da je danas uzročnikom tuberkuloze zaražen svaki treći čovjek u svijetu, dok svaka neliječena osoba oboljela od tuberkuloze zarazi 10 do 15 ljudi u svojoj okolini. Najveća opasnost javlja se u zemljama u razvoju, prenapučenim zajednicama s lošim higijenskim uvjetima života, a rizik od zaraze predstavlja kontakt sa zaraženom osobom. Tuberkuloza se obično razvija nakon udisanja sitnih kapljica, koje u zrak dospijevaju kašljanjem ili kihanjem osobe zaražene Mycobacterium tuberculosis. Bolest se može, ali i ne mora, razviti unutar nekoliko tjedana od primarne infekcije.

Među najrizičnije skupine spadaju djeca, starije i imunokompromitirane osobe (primjerice, osobe s AIDS-om, bolesnici na kemoterapiji ili bolesnici nakon transplantacije koji uzimaju imunosupresivne lijekove). Simptome bolesti karakteriziraju kašalj, bolovi u prsima i iskašljavanje krvi, malaksalost, gubitak apetita i tjelesne težine, povišenje tjelesne temperature i noćno znojenje.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se 24. ožujka, na dan kad je 1882. godine Robert Koch objavio da je otkrio uzročnika tuberkuloze. Njemu u čast ta bakterija (Mycobacterium tuberculosis) nazvana je Kochov bacil.

Dr. sc. Ljiljana Žmak

Dr. sc. Ljiljana Žmak

About alen

x

Check Also

HRVATSKI LIJEČNIČKI ZBOR HRVATSKO DRUŠTVO ZA BIOSIGURNOST I BIOZAŠTITU – DRUGI HRVATSKI KONGRES O BIOSIGURNOSTI I BIOZAŠTITI s međunarodnim sudjelovanjem – 25.-27.5.2023