Izdvajamo
Home / Iz rada Stručnih društava / U Hrvatskome liječničkom domu predstavljen je novi broj časopisa Medix posvećen palijativnoj medicini i skrbi
g. Dragan Bralić , doc. dr. sc. Marijana Braš, dr. Vlasta Vučevac, prof. dr. sc. Veljko Đorđević
g. Dragan Bralić , doc. dr. sc. Marijana Braš, dr. Vlasta Vučevac, prof. dr. sc. Veljko Đorđević

U Hrvatskome liječničkom domu predstavljen je novi broj časopisa Medix posvećen palijativnoj medicini i skrbi

U Hrvatskome liječničkom domu održana je promocija tematskog broja Medixa, koji je ovoga puta posvećen palijativnoj medicini i palijativnoj skrbi. Promociju su održali predstavnica Ministarstva zdravlja dr. Sanja Predavec, glavni urednik Medixa g. Dragan Bralić te suurednice tematskog broja Medixa doc. dr. sc. Marijana Braš i dr. Vlasta Vučevac, koja je ujedno i predsjednica Hrvatskoga društva za palijativnu medicinu. Prepoznavši važnost palijativne medicine i njen sve veći razvitak, Medix je u ovome broju brojne znanstvene tekstove posvetio upravo toj temi. Palijativna se medicina kao posebna disciplina razvija u svijetu unazad pedesetak godina, a bavi se čovjekom koji boluje od neizlječivih bolesti na jedan drugačiji, sveobuhvatni način, brinući o njegovom biološkom, psihičkom, socijalnom i duhovnom stanju, kao i o stanju obitelji oboljeloga. u organizaciji Hrvatskog društva za palijativnu medicinu.

Prof. dr. sc. Sanja Predavec

Prof. dr. sc. Sanja Predavec

Brojni aspekti palijativne medicine primjenjivi su i ranije tijekom bolesti, tako da se smatra da palijativno liječenje treba obuhvatiti razdoblje od dijagnoze neizlječive bolesti do razdoblja žalovanja nakon smrti bolesnika. Otprilike polovina bolesnika u palijativnoj medicini ima neku od onkoloških bolesti, znatan je broj bolesnika s neurološkim bolestima te krajnjim stadijima bolesti jetre, bubrega, srca ili pluća. Velik dio medicinske palijativne skrbi može pružiti bolesnikov obiteljski liječnik, a vještine, kvalitete i znanje, koji se primjenjuju u kontekstu odnosa unutar primarne zdravstvene skrbi, nazivaju se palijativnim pristupom.

Prof. dr. sc. Željko Krznarić

Prof. dr. sc. Željko Krznarić

Vlada Republike Hrvatske usvojila je Strateški plan palijativne skrbi za razdoblje od 2014. do 2016. godine i u tijeku je uspostava sustava palijativne skrbi u našoj zemlji. Možemo se pohvaliti izvrsnim primjerima dobre prakse na svim razinama zdravstvene zaštite, ali se palijativna skrb još uvijek ne razvija ravnomjerno u svim krajevima naše zemlje, niti je u potpunosti implementirana u hrvatski zdravstveni sustav, smatraju predavači.

Dr. Vlasta Vučevac

Dr. Vlasta Vučevac

Specijalizirani medicinski dvomjesečnik Medix utemeljen je 1994. godine, a predstavlja medij za razmjenu iskustava i znanja među liječnicima i pripadnicima srodnih profesija u zdravstvu. Zahvaljujući trajnoj suradnji s istaknutim predavačima medicinskog, stomatološkog i farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, te vodećim kliničarima u Hrvatskoj i inozemstvu, časopis je stekao priznati status u stručnom krugu čitatelja. Suvremeni prikaz stručnih iskustava i znanja za primjenu u svakodnevnoj liječničkoj praksi. Medix je namijenjen promicanju biomedicinskih znanosti i unapređenju javnog zdravstva u Republici Hrvatskoj i široj regiji putem informiranja i edukacije liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika o suvremenim oblicima prevencije i liječenja bolesti, uz ilustriranje primjerima iz prakse.

About alen

x

Check Also

IBD DAY – PETAK 19.05.2023. OD 16-20H HLZ

[pdf-embedder url=”https://www.hlz.hr/wp-content/uploads/2023/04/IBD-2023-ProgramFinal.pdf” title=”IBD 2023 ProgramFinal”]