Izdvajamo
Home / Iz rada Stručnih društava / Važnost adekvatne nutritivne skrbi pacijenata istaknuta na stručnom sastanku Optimal Nutritional Care for All
Optimal Nutritional Care for All stručni sastanak u Pragu

Važnost adekvatne nutritivne skrbi pacijenata istaknuta na stručnom sastanku Optimal Nutritional Care for All

Stručni sastanak Optimal Nutritional Care for All održan je u Pragu 19. svibnja 2017. godine,  pod pokroviteljstvom Odbora za zdravlje i socijalnu politiku pri Češkom parlamentu (eng. Committee on Health and Social Policy of the Senate of the Czech Republic) u suradnji sa savezom European Nutrition for Health Alliance i društvom za kliničku prehranu i intenzivnu skrb Češkog liječničkog zbora (eng. Society for Clinical Nutrition and Intensive Metabolic Care of the Czech Medical Society). Na sastanku je sudjelovalo više od 50 delegata koji su predstavljali 15 zemalja među kojima je i Hrvatska, čiju su delegaciju činili predstavnici Hrvatskoga liječničkog zbora. Češki ministar zdravstva, gospodin Miloslav Ludvík, iskazao je potporu ONCA stručnom sastanku. Predsjedatelji sastanka bili su prof. Olle Ljungqvist (ENHA supredsjedavatelj i predstavnik ESPEN-a) te prof. Anne de Looy (predsjednica Europske federacije udruženja dijetetičara (EFAD) i ENHA povjerenik).

Program pod nazivom Optimalna nutritivna skrb za sve (ONCA) pokrenuta je 2014. godine. Ova inicijativa temelji se na uključivanju različitih dionika u cilju osiguravanja optimalne nutritivne skrbi za sve građane koordinacijom nacionalnih planova i najboljih praksi u nutritivnoj skrbi prisutnoj u Europskim, ali u drugim zemljama u svijetu. Malnutricija i pothranjenost u Europi ugrožavaju više od 33 milijuna odraslih osoba. Akutni i kronični bolesnici koji pate od malnutricije te njezinih posljedica pridonose povećanim troškovima liječenja u odnosnu na pacijente s adekvatnim nutritivnim statusom. Procjenjuje se da su zbog toga troškovi zdravstvene zaštite u Europi povećani za 170 milijardi € godišnje.

Neadekvatna prehrana predstavlja značajan problem među pacijentima, neovisno o dobi, bolesti ili karakteristikama zdravstvenog sustava. Malnutricija smanjuje mogućnost oporavka te povećava rizik od komplikacija. „Malnutricija i neadekvatna nutritivna potpora uvelike smanjuju ili čak poništavaju djelotvornost terapije lijekovima temeljne bolesti koja je i često vrlo skupa. Neadekvatna prehrana povećava ovisnost pacijenta o socijalnoj skrbi što u konačnici smanjuje kvalitetu bolničke skrbi i nerazmjerno povećava troškove liječenja“ izjavio je Pavel Tesinsky, predsjednik Society For Clinical Metabolic Maintenance and Intensive Care.

ONCA stručni sastanci namijenjeni su definiranju najbolje prakse u cilju postizanja promjena u javnom zdravstvu i zdravstvenoj zaštiti diljem Europe. „Ključni izazov je kako rezultate znanstvenih istraživanja i političku potporu pretočiti u najbolju nutritivnu zaštitu u svakodnevnoj praksi u sklopu zdravstvene skrbi.Europska politika, odnosno države članice Europske unije bi trebale biti primarno odgovorne za rješavanje problema nutritivne skrbi u okviru javnog zdravstva i zdravstvene zaštite. Europska unija i Svjetska zdravstvena organizacija (eng. World Health Organization, WHO) u principu nemaju ili imaju vrlo ograničeni utjecaj na operativno rješavanje spomenutog problema.“ istaknuo je Frank de Man, glavni tajnik ENHA-e (The European Nutrition for Health Alliance). Delegati su predstavili svoja dosadašnja iskustva te korake koje će nastojati poduzeti u budućnosti.

Rezultati nutritivne analize u sklopu projekta Nutrition Day, koji je proveden i u mnogim češkim bolnicama, pokazali su kako je razina nutritivne zaštite u bolnicama i staračkim domovima, u Republici Češkoj, usporediva s ostatkom svijeta. „Identificirana je povišena razina nutritivnog rizika među hospitaliziranim pacijentima, veliki broj gerijatrijskih pacijenata s niskim indeksom tjelesne mase (BMI) te visok udio pacijenata sa znatnim gubitkom tjelesne mase“ objasnio je Frantisek Novak, znanstveni tajnik Društva, i nastavio: „Češka je zabilježila nedovoljan broj doktora, medicinskih sestara i dijetetičara po pacijentu. Pacijenti se iz zdravstvenih ustanova na kućnu njegu puštaju kasnije nego u drugim zemljama. Jedan od temeljnih problema je upravo nerazvijen sustav prijelaza pacijenta s bolničke skrbi na kućnu njegu“.

About alen

x

Check Also

IBD DAY – PETAK 19.05.2023. OD 16-20H HLZ

[pdf-embedder url=”https://www.hlz.hr/wp-content/uploads/2023/04/IBD-2023-ProgramFinal.pdf” title=”IBD 2023 ProgramFinal”]