Svečano obilježavanje održano u Edukacijskom centru Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“u Koprivnici, započelo je prigodno uz nekoliko podravskih pjesama folklornog ansambla „KOPRIVNICA“ umjetničke voditeljice dr. Nade Šešić. Dobrodošlicu je prigodnim riječima na samom početku poželio ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić.

Predsjednica koprivničke podružnice Hrvatskog liječničkog zbora dr. Elizabeta Horvatić zahvalila je predsjedniku HLZ, prof. dr. Željku Krznariću koji je unatoč velikim obavezama prihvatio poziv te svojom prisutnošću i kao predsjednik i kao predavač, odao poštovanje i čast zborskoj Podružnici.

Dr. Elizabeta Horvatić je u svom pozdravnom govoru kratko podsjetila sve prisutne na povijest osnutka koprivničke Podružnice te važnih aktivnih uloga koje su imali koprivnički liječnici. Primjerice, zamjenik prvog predsjednika Franje Miličića, bio je dr. Šime Švrljuga, koji je bio ravnatelj koprivničke bolnice.

Na prvoj osnivačkoj skupštini Zbora prisustvovao je i dr. Franjo Herman, tada aktualni ravnatelj bolnice u Koprivnici, prisutni su bili i dr. Miroslav Schwarz i ranarnik Vaclav Vondraček, svi iz Koprivnice, dok su iz Križevaca bili dr. Josip Derenčin, dr. Ivan Konžarevskii dr. Viktor Strup­pi, a iz Đurđevca dr. Petar Zrelec i dr. Anton Kohn te dr. Vilim Kreči iz Virja. Osvrnula se i na činjenicu da je nakon II. svjetskog rata u Bjelovaru 1947. započela s radom Podružnica kojoj su se priključili liječnici iz Koprivnice i Križevaca.  Dakle, i prije osnivanja vlastite Podružnice, koprivnički su liječnici bili aktivni sudionici samog osnutka Zbora.

U tim turbulentnim vremenima učinjene su prve aktivnosti vezane uz potrebu za osnivanjem Društva liječnika u Koprivnici.

Na inicijativu dr. Alberta Heinricha i dr. Vlade Vondračeka, u jesen davne 1953. osnovana je ko­privnička Podružnica Zbora liječnika Hrvatske.

Osnivačka je skupština održana u knjižnici koprivničkog Doma zdravlja, na kojoj su prisustvovali: prim. dr. Ladislav Juričić, ravnatelj bolnice i šef kirurgije, prim. dr. Leopold Auf, šef internog odjela, dr. Ludmila Kazić, voditeljica odjela za pedijatriju i dr. Hugo Derenčin, doajen ko­privničke medicine. Najmlađi član novoosnovane Podružnice bio je prim. dr. Krešimir Švarc.

U svom pozdravnom govoru dr. Elizabeta Horvatić je istaknula da Hrvatski liječnički zbor koprivničke Podružnice, njeguje tradiciju obilježavanja svojih obljetnica s osvrtom na vlastitu povijest, kako bi istražujući događaje, zbivanja i pouke iz proteklih vremena, njegovi članovi ustrajali na objektivnom sagledavanju prošlosti i sadašnjosti, osmišljavajući nove smjernice djelovanja liječnika okupljenih u Hrvatskom liječničkom zboru, u kojem:

„..prepoznajemo liječničko društvo s naj­dužim kontinuitetom rada na geopolitičkom teritoriju Republike Hrvatske, a koje je u međunarodnim krugovima poznato kao jedno od najstarijih u skupini danas aktivnih nacionalnih liječničkih društava u Europi.”

U povodu 50-te obljetnice osnutka koprivničke Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora 2003. godine, štampana je knjiga Spomenica urednika mr. sc. dr. Franje Husinca.

U knjizi je zorno prikazan pre­gled rada kroz pedeset godina po­vijesti zdravstva Koprivničko-kri­ževačke županije, uz kronološki prikaz razvoja zdravstva u Hrvat­skoj koji je u kontinuitetu nastavljen i u knjizi  objavljenoj 2018. godine s naslovom „U prilog sjećanju“ u povodu 65 obljetnice osnutka koprivničke Podružnice.

Nakon uvodnog dijela dr. Elizabeta Horvatić je istaknula da Podružnica u Koprivnici broji 430 registriranih članova. Kao vrlo važno izdvojila je činjenicu da je unutar zadnjih šest godina trenutno aktualnog mandata, Podružnica bogatija za 87 novih članova, ambicioznih mladih liječnika.

Nakon toga dr. Horvatić je koristeći priliku ove obljetnice, zahvalila prim. dr. Viktoriji Bradić dugogodišnjoj članici Glavnog odbora i rizničarki Hrvatskog liječničkog zbora, za sve godine djelovanja i iskrene podrške i pomoći koprivničkoj Podružnici koju nikada nije zaboravila i kojoj se večeras s ove prigodne obljetnice šalju pozdravi sa željom za što skorijim viđenjem.

Zahvala je upućena i svim liječnicima bivšim predsjednicima koprivničke Podružnice, koje je navela kronološki: Albert Heinrich, Vlado Vondraček, Ladislav Juričić, Zvonko Dubravec, Krešimir Švarc, Teodor Femec, Srećko List, Vojko Vlah, Ranko Rubeša, Miljenko Vondraček, Slava Jambrešić-Švarc, Ivan Horvat, Jasna Popović, Stjepan Jovanović, Đuro Bradić, Franjo Husinec, Ljiljana Mišić-Majerus, Vladimir Jambrešić, Vladimir Ričko, Dragutin Šnajdar, Pavao Krmpotić, Krunoslav Jerčinović, Milan Stanojević, Stjepan Milinković, Davorin Hećimović, Tigrena Csik, Vesna Mađarić, Sanja Švarc Janjanin, Vlatka Janeš Poje i Vesna Dulikravić.

Svi su oni znali i umjeli provoditi ideologiju ovog udruženja kroz riječi dr. Franje Miličića, osnivača Zbora liječnika Hrvatske, koji je promicao…  krepki i kolegijalni rad u svezi i na korist liječničkog staleža…”

Zahvalila je Upravi koprivničke bolnice i aktualnom ravnatelju dr. Mati Devčiću kao i svim upravama Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek u Koprivnici, koji su u kontinuitetu punih 70. godina podržavali rad Hrvatskog liječničkog zbora u stručnom i znanstvenom pogledu.

Predsjednica koprivničke Podružnice pozdravila je i magistra znanosti dr. Franju Husinca,  uglednog liječnika, autora i urednika nekoliko knjiga iz povijesti medicine te dugogodišnjeg glavnog urednika Liječničkih novina Hrvatskog liječničkog zbora.

Također je zahvalila i uglednim i vrlo aktivnim umirovljenim liječnicima na čelu s primarijusom Miljenkom Vondračekom, koji su svojim aktivnostima u Zboru, ostavili dio svoje karijere i dio svog života, i pozvala da se s pijetetom podsjete i svih onih kojih više nema. Njihova djela zauvijek će biti ugrađena u temelje ple­menite i časne liječničke tradicije, uvijek iznova potvrđujući poznatu sentencu:.historia est testis temporum, lux veritatis, vita memoriae, magistra vitae, nuntia vetustati, jer kroz.tradicijske uspomene, povijest doista živi kao svjedok vremena i svjetlo istine te ponizni, časni i plemeniti šaptač prošlosti.

Na kraju pozdravnog govora zamolila je predsjednika Hrvatskog liječničkog zbora da nastavi sa službenim dijelom obljetničke večeri. Prof. dr. Željko Krznarić na samom početku sve prisutne je pozdravio i uručio koprivničkoj zborskoj Podružnici odličje Povelju u povodu 70. obljetnice osnutka. Prigodno i kratkim osvrtom podsjetio je sve prisutne na povijesni značaj osnutka Hrvatskog liječničkog zbora i svih Podružnica te istaknuo činjenicu koliko je truda, koliko angažmana, ambicija i prije svega ljubavi uloženo u povijesne temelje zahtjevne liječničke struke.

Prof. dr. Željko Krznarić je na kraju pozdravnog i uvodnog dijela održao predavanje „Novosti u terapiji upalnih bolesti crijeva“ Nakon predavanja i kratke diskusije, svečanost obljetnice nastavljena je dodjelom zahvalnica svim bivšim predsjednicima, tajnicima te najstarijim uglednicima koprivničke Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora. Zahvalnice su dodijeljene predsjedniku Hrvatske liječničke komore Koprivničko-križevačke županije kao i predsjedniku Hrvatskog liječničkog sindikata Podružnice Koprivnica.

Službena obljetnička večer nastavljena je prigodnim domjenkom, uz ugodno druženje prof. dr. Željka Krznarića sa svim prisutnim kolegama i uzvanicima.