Dana 10. siječnja 2024. održan je pripremni sastanak predsjednika i članova Izvršnog odbora HLZ-a s prof. dr. sc. Nadom Čikeš, dr. med., visokopozicioniranom predstavnicom HLZ-a u UEMS-u. Ispred Izvršnog odbora HLZ-a sudjelovali su prof.dr.sc. Željko Krznarić, dr.med., predsjednik HLZ-a, prof.dr.sc. Adriana Vince, dr.med. Glavni tajnik HLZ-a te prim. mr.sc. Neven Miculinić, dr.med. rizničar HLZ-a koji je ujedno, zajedno s prof.dr.sc. Nadom Čikeš, dr.med. predstavnik HLZ-a u UEMS-u.

Prof. dr.sc. Nada Čikeš je voditeljica ETR (European Training Requirements) programa u UEMS-u i sigurno najkompetentniji sugovornik za ovu temu. Razgovaralo se i o nadgradnji programa specijalističkog usavršavanja u RH, uz detaljnu argumentaciju potrebe dinamičnije suradnje Povjerenstva za specijalističko usavršavanje Ministarstva zdravstva u kontekstu budućih događanja u europskim (UEMS) dokumentima i harmonizaciji njihove implementacije na nacionalnim razinama. Zorno je predočeno da su pokušaji alternativnih pristupa (uglavnom kroz sustav strukovnih komora) programima specijalističkog usavršavanja doveli do brojnih nesporazuma i nesigurnosti u sustavima edukacije mladih liječnika te kao takvi zahtijevaju korjenite promjene. Odlučeno je da se ministru zdravstva RH predloži sastanak s ciljem pojašnjenja stavova UEMS-a glede edukacija i specijalističkih programa

Hrvatski liječnički zbor pozvao je Prof. Vassiliosa Papaloisa, predsjednika UEMS-a na svečanu proslavu 150. obljetnice HLZ-a 26. veljače 2024. Profesorica Čikeš će idući tjedan u Bruxellesu detaljno izložiti plan njegova boravka i aktivnosti u HLZ-u. U pripremi je i razgovor Izvršnog odbora HLZ-a s predsjednikom UEMS-a i Generalnim tajnikom dr. Joaom Grenhom, kao i predstavnicima stručnih društava u sekcijama i odborima UEMS-a kako bi se naglasila povezanost europske razine odgovornosti UEMS-a prema HLZ-u. Profesorica Čikeš je istaknula kako u UEMS-u osobito cijene ulogu članova HLZ-a u svojim tijelima.

Profesorica Čikeš predstavila je i nacrt izlaganja koje će održati u Bruxellesu 12. siječnja 2024., a na kojem će predložiti i vrlo detaljno elaborirati program rada UEMS-a na implementaciji ETR (European Training Requirements) u zemljama članicama, uz potencijalni utjecaj i na globalnoj razini.