Prigodna marka „150. obljetnica Hrvatskoga liječničkog zbora“

03.04.2024Iz središnjice

Prigodna marka „150. obljetnica Hrvatskoga liječničkog zbora“

Na ideju i inicijativu predsjednika Hrvatskoga liječničkog zbora, prof. dr. sc. Željka Krznarića, dr.med., Hrvatski liječnički zbor je tijekom 2022. godine s predstavnicima Hrvatske pošte dogovorio izradu poštanske marke u čast 150. obljetnice.

Hrvatska pošta je 26. veljače 2024. pustila u optjecaj novu poštansku marku koja je posvećena 150. godišnjici osnutka Hrvatskoga liječničkog zbora (HLZ). Ova prigodna marka, koja je predstavljena na dan obljetnice osnivanja HLZ-a, prikazuje motiv starinske liječničke torbe i prvog izdanja stručnog časopisa Liječnički vjesnik. Dizajn marke potpisuje Katarina Lončar iz Zagreba.

Nominalna vrijednost marke iznosi 0,72 eura, a tiskana je u arcima od 20 maraka s ukupnom nakladom od 25.000 primjeraka. Marku je moguće kupiti u poštanskim uredima ili putem web stranice https://www.epostshop.hr/ . Također, Hrvatska pošta izdala je prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Tekst na pratećem letku uz marku napisala je Ivona Matišić, mag. oec., univ. mag. admin. sanit. te ga u nastavku prenosimo u cijelosti.

Prigodna marka predstavljena je i na proslavi 150. obljetnice 26. veljače 2024. u hotelu Esplanade u Zagrebu.