Prigodni scenski nastup – prvi predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora

22.03.2024Iz središnjice

Prigodni scenski nastup – prvi predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora

Na centralnoj proslavi u čast 150. obljetnice Hrvatskoga liječničkog zbora održanoj 26. veljače 2024. u hotelu Esplanade, mladi glumac Denis Bosak sjajno je utjelovio lik doktora Franje Miličića, prvog predsjednika Hrvatskog liječničkog zbora. Njegova sjajna izvedba donijela je duh tog vremena, prikazujući važnost i nasljeđe medicinske povijesti.

Uzorak teksta iz 1874. godine, predložen i pripremljen od strane profesorice Stelle Fatović Ferenčić, bio je vješto interpretiran od strane mladog glumca. Čitanje starohrvatskog teksta dodalo je dubinu proslavi, pružajući uvid u ključne trenutke iz prošlosti hrvatske medicinske zajednice. Prigodni tekst sa proslave prenosimo u cijelosti:

„Svrha sborova je njega lječničkih znanostî promak zdravstvenih interesâ, napokon kolegijalno nastojanje oko ugleda i na korist lječničkoga staleža. Mens sana in corpore sano veli stara poslovica, a da bude tielo zdravo, u kojem je zdrava duša, to je visoka zadaća pojedinih članovâ , to je zadaća čitavog sbora. Nadalje, imade sbor i pojedini mu članovi neprestano naučati i usmeno i u popularnih spisih, kako si valja zdravlje čuvati, kako li narušeno opeta steći, kako se mogu pogibelji prieteće od kužnih bolesti umanjiti, a gdje koje i sasvim odstraniti.  Osim toga ima sbor koliko mu je moguće kročiti put budućoj medicinskoj fakulteti, ponajprije sastavljajuć valjanu hrvatsku terminologiju. Pratila nas  dobra sreća u plemenitom, rodoljubnom poduzeću!“