Splitski liječnik Josip Mašković,  za svoj izniman doprinos skrbi za bolesnike te ugledu liječničke struke, dobio je najveće priznanje Splitsko-dalmatinske županije u 2023. godini- Nagradu za životno djelo. Za tu prestižnu nagradu nominirao ga je Hrvatski liječnički zbor – podružnica Split.

Prof. dr. sc. Josip Mašković je liječnik, specijalista radiologije, za kojeg kolege kažu da je doajen intervencijske radiologije u Hrvatskoj. Doista, od davnih 1980-ih godina kontinuirano se usavršavao u području intervencijske radiologije kojom je značajno unaprijedio zdravstvenu skrb u KBC-u Split u kojem je proveo čitav svoj radni vijek. Kako je bio uvijek u korak s najnovijim znanjima i dostignućima iz intervencijske radiologije, ostavio je neizbrisiv trag u ovom specifičnom radiološkom polju. Od nabavke prvog aparata za angiografiju, u KBC Split je kontinuirano uvodio najnovije tehnike – minimalno invazivne tehnike liječenja suženih krvnih žila, embolizacije tumora bubrega, jetre i mozga, perkutano odstranjenje žučnih kamenaca, drenažu apcesnih kolekcija, pleuralnih izljeva, postavljanje stentova i graftova u krvnim žilama.

Svemu tome je prethodila intenzivna edukacija  u vodećim svjetskim medicinskim ustanovama u Ljubljani, Pragu, Charlestonu, Houstonu, New Orleansu, San Franciscu, Charlottesvillu i Washingtonu.

Implementacija najboljih svjetskih iskustva u praksu splitske bolnice bila je istovremeno praćena izobrazbom mlađih kolega kojima je bio, ne samo voditelj, nego i stručni oslonac, mentor i prijatelj. Kolege svjedoče da su prof. Maškovića mogle zvati u bilo koje doba dana ili noći za savjet i pomoć i da je uvijek „uskakao“ u složenim medicinskim situacijama svojim znanjem i iskustvom. S tom kolegijalnom i plemenitom praksom, nastavio je i u umirovljeničkim danima.

Član je uglednih hrvatskih i međunarodnih radioloških društava, poput Hrvatskog društva radiologa i sekcije za intervencijsku radiologiju, Cardiovascular and Interventional Radiological Society of Europe i The Society of Cardiovascular and Interventional Radiology of USA. Plodonosan je znanstvenik i angažirani nastavnik s autorstvom brojnih stručnih i znanstvenih članaka, knjiga i nastavnih materijala. Iznimno je angažiran u razvoju intervencijske radiologije u Mostaru, u mostarskoj radiološkoj bolničkoj praksi i kao profesor na Sveučilištu u Mostaru.

Dobitnik je brojih domaćih i inozemnih priznanja i nagrada, od kojih izdvajamo nagradu  “Ladislav Rakovac” za postignute rezultate u razvoju zdravstva, medicinske misli i znanosti i posebno za djelotvoran rad u Hrvatskom liječničkom zboru.

Zahvaljujući vještini i znanju prof. Maškovića i njegovih suradnika, splitska intervencijska radiologija postala je poznata i priznata i izvan granica Hrvatske. I ono što je neprocjenjivo, spašeni su brojni ljudski životi, a mnogi zdravstveni problemi riješeni na neinvazivan način.

Čini nam se da je ova nagrada više obradovala nas, predlagatelje, nego njega samoga jer je kao osoba vrlo skroman. Prof. Maškoviću su puno važniji bolesnici, kolege i struka kojima je posvetio cijeli život.

Stoga nije bilo dvojbe da jednoglasno i zasluženo dobije najveće županijsko priznanje, Nagradu za životno djelo.

U ime Hrvatskog liječničkog zbora-podružnica Split

Izv. prof. dr. sc. Anamarija Jurčev Savičević, dopredsjednica