Prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić dobitnica Nagrade HAZU za područje medicinskih znanosti

02.05.2024Iz središnjice

Prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić dobitnica Nagrade HAZU za područje medicinskih znanosti

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) proslavila je svoj dan i 163. obljetnicu osnutka u ponedjeljak, 29. travnja, u Knjižnici HAZU. Tom prigodom održana je svečana sjednica na kojoj su dodijeljene prestižne nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj u 2023. godini. Dan HAZU obilježava se u spomen na 29. travnja 1861. kada je Hrvatski sabor, pod predsjedanjem bana Josipa Šokčevića, na prijedlog biskupa Josipa Jurja Strossmayera, donio odluku o osnutku Akademije.
U ime Hrvatskoga liječničkog zbora, na događaju su sudjelovali profesor Željko Krznarić, dr. med., predsjednik, te članica Izvršnog odbora HLZ-a, profesorica Stella Fatović-Ferenčić, dr. med. Predsjednik HLZ-a došao je dati podršku profesorici Fatović kojoj je uručena Nagrada HAZU za područje medicinskih znanosti.
Profesorica Stella Fatović-Ferenčić, vrsna znanstvenica i stručnjakinja iz područja medicinskih znanosti, zasluženo je dobila Nagradu HAZU, najprestižnije priznanje koje dodjeljuje Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Njezino istraživanje o znanstveno-stručnom i kulturno-povijesnom značenju najstarijeg nacionalnog medicinskog časopisa Liječnički vjesnik je bogata baština Hrvatskoga liječničkog zbora.
Svečana sjednica povodom Dana HAZU bila je prilika da se istakne ne samo bogatstvo akademskih dostignuća već i duboka povezanost s nacionalnim identitetom. Profesorica Fatović-Ferenčić je svojim istraživanjima o Liječničkom vjesniku, ne samo otkrila njegovu važnost kao temeljnog izvora medicinskog znanja, već i istaknula ulogu Hrvatskoga liječničkog zbora u njegovom razvoju. Kroz knjigu “Liječnički vjesnik – medicinska komunikacija i memorija struke”, koju je objavila pod okriljem HLZ-a, profesorica Fatović-Ferenčić istaknula je nasljeđe časopisa i njegovu ključnu ulogu u oblikovanju medicinske struke u Hrvatskoj. Njeno neumorno zalaganje i stručnost u ovom području čine je ponosom ne samo HAZU-a i HLZ-a, već i cijele znanstvene zajednice. Čestitamo profesorici Fatović-Ferenčić na zasluženoj nagradi i nastavku inspirativnog rada u oblikovanju budućnosti medicinske znanosti u Hrvatskoj i šire.