Skulptura “Hrvatski liječnički zbor – prvi predsjednik HLZ-a”

17.04.2024Iz središnjice

Skulptura “Hrvatski liječnički zbor – prvi predsjednik HLZ-a”

Dana 26. veljače 2024. u sklopu proslave 150. obljetnice Hrvatskoga liječničkog zbora, održane u zagrebačkom hotelu Esplanade, svečano je predstavljena brončana skulptura pod nazivom “Hrvatski liječnički zbor – prvi predsjednik HLZ-a”. Djelo je stvaralaštvo akademskog kipara Mile Blaževića, a predstavljeno je u limitiranoj ediciji od svega 60 primjeraka.

Inicijativu za stvaranje ovog spomenika pokrenuo je predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora, prof. dr. sc. Željko Krznarić, dr. med., tijekom 2023. godine, u suradnji sa prof. dr. sc. Stellom Fatović – Ferenčić, povjesničarkom medicine te članicom Izvršnog odbora HLZ-a. Studio Rašić d.o.o., na čelu s umjetnikom Antom Rašićem, potpisuje idejno rješenje.

Prvi predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora bio je Franjo Miličić, dr.med., koji je obnašao navedenu dužnost od 3. kolovoza 1874. do 31. prosinca 1876. godine. Rođen 1813. godine u Petrinji, diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beču 1834. godine. Tijekom trideset godina liječničke prakse u Zagrebu, Miličić je stekao ugled te dobio prestižna priznanja poput viteškog reda Franje Josipa I. i imenovanja za županijskog fizika i kraljevskog zdravstvenog savjetnika. Preminuo je 31. prosinca 1876. godine u Zagrebu.

Podsjećamo, zajedno s dvadeset drugih liječnika, dr. Franjo Miličić odazvao se 26. veljače 1874. godine pozivu dr. Vladoja Čačkovića da utemelje liječničko društvo. Prva godišnja i izborna skupština Sbora održana je 3. kolovoza 1874. godine u Zagrebu, pod predsjedanjem dr. Alekse Vancaša, na kojoj su izabrani predsjednik, zamjenik, odbornici i predlagatelji računa Sbora liečnika kraljevina Hrvatske i Slavonije.

Skulptura je na svečanoj sjednici uručena akademiku Davoru Miličiću, dopredsjedniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, ministru zdravstva prof. dr. sc. Viliju Berošu, akademiku Željku Reineru u ime Vlade Republike Hrvatske te profesoru Vassiliosu Papaloisu, predsjedniku UEMS-a. U drugom dijelu proslave, skulpture su uručene i predsjedniku Hrvatskoga liječničkog zbora (mandat 2005. – 2009.) prof. dr. sc. Hrvoju Šobatu, dr. med., Hrvatskoj liječničkoj komori te Hrvatskome liječničkom sindikatu. Posebna podjela održana je na samom kraju ceremonije i to svim podružnicama Hrvatskoga liječničkog zbora.

Ova skulptura nije samo umjetničko djelo, već i trajni spomenik prvom predsjedniku HLZ-a, simbolizirajući nasljeđe i predanost liječničke struke.

Akademski kipar Mile Blažević, Maovice, Vrlika, 21.  IX. 1954.

Osnovnu školu pohađa u Solinu, srednju strojarsko-tehničku školu u Splitu. Umjetničko obrazovanje započinje na Pedagoškoj akademiji u Splitu, gdje je 1977. godine diplomirao likovne umjetnosti. Potom se upisuje na Odjel kiparstva zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, gdje 1984. godine diplomira u klasi prof. Ivana Sabolića, kod kojeg polazi i Majstorsku radionicu, do njezina zatvaranja 1986. godine. Od 1988. godine u Zagrebu predaje na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn te 1997. godine prelazi na Akademiju likovnih umjetnosti, gdje je danas redoviti profesor na Kiparskom odsjeku.

Izlaže skupno od 1984., a samostalno od 1987. godine. Značajniji mu se radovi nalaze u samostanima u Dubrovniku, Remetama (Zagreb), Banja Luci, Bugojnu i Koraču. Sudjeluje u natječajima za javne spomenike, pri čemu vrijedi izdvojiti prvu nagradu na natječaju za Spomenik ramskim žrtvama 1992. i prvu nagradu na natječaju za spomenik Nikoli Tesli u Smiljanu 2006. godine.