Uručeno odličje dr. Matku Miličiću

20.11.2023Iz središnjice

Uručeno odličje dr. Matku Miličiću

Odličje dr. Franjo Miličić, odlukom Izvršnog odbora HLZ-a, a za postignute posebne rezultate uz razvoj zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj, uručeno je uvaženom dr. Matku Miličiću, liječniku s otoka Hvara. Matko Miličić, dr.med. uistinu je ganut i zahvalan na odluci HLZ-a da mu se uruči Odličje koje nosi ime osnivača HLZ-a, dr. Franje Miličića.

Veliku zahvalu uputio je prof. dr. sc. Željku Krznariću, dr.med.  i HLZ-u koji su prepoznali nastojanja dr. Miličića da podigne razinu zdravstvene usluge na otocima Hvaru i Korčuli, ne samo financijski nego i osobnim angažmanom. Samo u ovoj godini, zahvaljujući Zakladi Vera i dr. Matko Miličić – Maleško, bilo je više od 1.000 pregleda gostujućih liječnika-specijalista i to reumatologa i kardiologa u Hvaru, gastroenterologa u Veloj Luci te dermatologa, hematologa, pedijatrijskog pulmologa i otorinolaringologa u Korčuli. Zaklada je također omogućila kupnju neophodnih medicinskih potrepština i opreme za hvarsku ispostavu Hitne medicinske pomoći i Gradsko društvo Crvenog križa. U tijeku su nastojanja za povećanjem broja specijalista koji će dolaziti u Hvar te ponovno uspostavljanje potpune funkcionalnosti hvarskog mikro-biološkog laboratorija. Cilj dr. Miličića je pružanje dostupne i odgovarajuće medicinske usluge na otoku, bez potrebe za odlaskom u veće centre (Split, Dubrovnik, Zagreb) i to potpuno besplatno za građane. Izazovi su veliki, zapreka je puno, ali je uvjeren da realizacija nije nemoguća.

Dr. Miličić je čestitao nadolazeću 150. obljetnicu postojanja Hrvatskog liječničkog zbora te poželio još puno uspješnih godina u radu i očuvanju liječničkog staleža, u promociji medicinske struke te unapređenju zdravstvenog sustava.