Kao i svakog proljeća, tako i ovog, održao se 23. po redu Proljetni simpozij Medicinske etike i deontologije Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatskoga liječničkog zbora na temu „Etički aspekti mentalnog zdravlja adolescenata“ u predivnom ambijentu Stare gradske vijećnice u Splitu, 15.lipnja 2024. godine.

Vodeći se događajima i zbivanjima u svakodnevnom modernom i tehnologijom usmjerenom životu djece i adolescenata, kako za vrijeme COVID-a tako i u post COVID periodu, te sve posljedice i refleksije na njihovo mentalno zdravlje, odlučili smo ovogodišnji simpozij posvetiti upravo navedenoj temi. Zahvaljujući posebnom angažmanu prof. emeritus Duški Martinović Kaliterna iz HLZ – Podružnice Split na simpoziju su predavali ugledni splitski liječnici koji se u svom svakodnevnom radu bave mentalnim zdravljem djece i adolescenata.

Pozdravni govor i uvodno predavanje na temu “Etika i mentalno zdravlje u izazovima suvremenog društva” održala je doc.dr.sc. Morana Brkljačić, dr. med. predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLZ.

Potom je predavanje na temu „Mentalno zdravlje adolescenata“održala doc. prim. dr. sc. Željka Karin, dr. med., spec. školske i adolescentne medicine ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.
Posebno zanimljivo i intrigantno predavanje na temu „Odrastanje iz kuta psihijatra“ održao je Zoran Vujnović, dr.med., specijalist psihijatrije, voditelj Odjela za dječju i adolescentnu psihijatriju Poliklinike za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju.

Na pitanje i temu „Poznajemo li dovoljno naše adolescente?“ svojim odličnim predavanjem odgovorila nam je Davorka Kovačić Borković, profesorica psihologije iz Savjetovališta za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Posljednje i vrlo zanimljivo predavanje na temu „Ovisnosti među mladima“ održao je dr. sc. Željko Ključević, dr. med., specijalist psihijatrije , voditelj Službe za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Moderator skupa bila je prof. emeritus Duška Martinović Kaliterna.

Nakon predavanja razvila se zanimljiva i kvalitetna diskusija u kojoj je vrlo aktivna bila i članica našeg Povjerenstva prof.dr.sc. Ana Planinc Peraica, dr.med., čija je majka, liječnica, Margarita Peraica bila jedna od osnivačica Ustanove za zdravstvenu zaštitu školske djece i omladine u Zagrebu 1974.godine.
Poseban ugođaj u Staroj gradskoj vijećnici dodatno je oplemenila izložba slika hrvatskog slikara Josipa Botteri Dini.

Podnositelj izvješća
doc.dr.sc. Morana Brkljačić, dr. med.
predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLZ.